Abonnementsartikel

Normalt er træpillesmuld en pestillens i en stokerbrænder eller et træpillefyr. Smuldet giver dårligere forbrænding og slagger, og kan også give besvær i siloer og større pillemagasiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nu viser et praktisk forsøg med en ny kedeltype fra den østrigske fabrik ETA, at man sagtens kan bruge smuldet i stedet for træpiller til opvarmning. Forsøget er foretaget over 10 dage på Frøbjerg-Orte Friskole i Aarup på Fyn i samarbejde med BG Biovarme ApS, som importerer ETA-kedlen til Danmark.

Resultaterne fra de få dages forsøg tyder på, at friskolen vil kunne opnå en årlig besparelse på 50.000 kr. ved at købe smuld frem for træpiller.

- Den unikke styring gør, at ETA-kedlen kan køre på alt med brændværdi. Forsøget på friskolen dokumenterer, at pillesmuld sagtens kan lade sig gøre, og ETA laver lige nu nogle meget lovende forsøg med elefantgræs og biopil. Kedlen er derfor en sikker investering, uanset hvilke biobrændsler, der fremover vinder frem, siger Kent Kristiansen, der varetager salg og rådgivning om ETA-kedler i BG Biovarme ApS.

De østrigske kedler fås i størrelser fra syv kW og opefter.