Abonnementsartikel

Et påtrængende problem er spildevandsrensning i det åbne land, men der findes flere løsninger på problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af løsninger blev vist på Nutrifair-messen i januar, hvor det danske rådgivningsfirma Kilian Water udstillede sit anlæg - det beplantede filter.

Her forklarede Michael Sørensen, der er konsulent i Kilian Water, at anlægget til en husstand på fem personer kun optager 16 kvadratmeter.

- Filtersand fyldes i bunden af anlægget, der er foret med en membran, så at tætheden er sikret. Oven på filtersandet plantes tagrør og iris, der opsuger affaldstofferne fra spildevandet. Efterhånden som plantedelene visner, lægger de et isolerende lag, som holder anlægget frostfrit, uddybede Michael Sørensen og tilføjede, at man også kan bruge halm som ekstra isolering.

Man sparer tilslutning på den offentlige kloak samt den årlige spildevandsafgift til kommunen. Investeringen kan ifølge Kilian Water tjenes tilbage inden for tre år, da selve anlægget har lave driftsomkostninger.

Anlægget er godkendt fra Miljøstyrelsen og renser ifølge Kilian Water bedre end de strengeste krav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Strømforbrug ligger omkring 10 kWh pr. person om året, siger Michael Sørensen og tilføjer, at anlægget normalt ikke behøver at serviceres.

Opsamling af fosfor

Et andet problem ved spildevandsrensning er opsamling af fosfor. Her kunne Kilian Water vise et anlæg, der på kemisk vis bundfælder fosfor.

- I fosforbrønden kører en iltdoseringspumpen kun i to til tre minutter i hver cyclus på 12 minutter. Tidligere kørte den konstant. Hermed har vi reduceret energiudgifterne på denne brønd med mindst 75 procent til kun 25 kWh pr. husstand om året, uddybede Michael Sørensen.

Fosforbrønden er godkendt af Miljøministeriet 

Indehaver af Kilian Water er cand.agro. René Kilian, og virksomheden er beliggende i Bryrup i Midtjylland.