Det er mørkt og vådt og gråt udenfor. Men ikke desto mindre begynder det at krible i fingrene på mange havefolk. Vi vil i gang!
Men man skal altså også vare sig med at komme for tidligt i gang med de indendørs forspiringer. Forspirer man for tidligt, får de små nye planter ikke nok lys og bliver dermed nemt for blege og ranglede i vindueskarmen, inden de kan sættes ud på friland hen i april-maj.
Heldigvis findes der frø, hvor det er en god ide at gå i gang med at forspire allerede nu. Det drejer sig om frø, der enten er meget lang tid om at spire eller planter, som skal bruge en ekstra lang sæson for at nå at udvikles.
Chili hører til de sidste. Som hovedregel forspires chili lunt inden døre i februar-marts - helst ikke senere end marts.
Forskellig styrke
Der findes et utal af chili-sorter. De kommer i mange farver og former og forskellige grader af styrke. Det er stoffet capsaicin, der gør chili stærk. Capsaicin stimulerer nerver i hud og tunge, som ellers normalt reagerer på varme og smerte, og hjernen narres dermed til at tro, at man brænder sig. Styrken i chili er som en smertepåvirkning, så selv ved brug af meget stærk chili er det stadig muligt at skelne andre smagsnuancer i maden. De fleste, der uforvarende har spist meget chili-intens mad, vil dog nok mene, at det stærke overdøver al anden smag. Men det er et spørgsmål om tilvænning.
Chili er af Capsicum-slægten og dermed meget nært beslægtet med peberfrugt - chili og peber dyrkes stort set ens. Fælles for dem er, at hvis man vil dyrke dem her i Danmark, kræver de en varm og solrig vokseplads. Har man drivhus, er det godt, men en udestue eller en varm, solvendt vindueskarm kan også bruges. Eller på gode somre en lun krog på terrassen, altanen eller lignende.
Vil du dyrke peberfrugter eller chili, så giv planterne den varmeste, mest solrige plads, du kan tilbyde dem!
Såning af chili
Frø af chili sås i en lille potte, plantebakke eller lignende og stilles lunt i et lyst vindue, gerne sydvendt. Så- og priklejord er velegnet, eller man kan blande sin egen jord af kompostjord iblandet cirka 1/3 sand.
Frøene sås i cirka 1 centimeters dybde, og den let fugtige jord trykkes til, så frøet har god jordkontakt. De nysåede frø skal have varme (20-25 grader) om dagen, men tager ikke skade af natsænkning til cirka 15 grader. Hvis du dyrker flere forskellige sorter af chili, så husk at sætte skilt ved de enkelte såpotter - planterne ligner hinanden!
Frø af chili spirer forholdsvis hurtigt, normalt inden for 5-15 dage. Når det første hold rigtige blade (ikke kimblade) er dannet, kan man prikle/potte småplanterne over i lidt større potter. Dette er normalt et par uger efter såning. Planterne skal pottes om i større potter et par gange i løbet af de næste par måneder, så de hele tiden har god plads til rødderne.
Kan gå i stå
Lys og varme er essentielt for chiliplanter, ligesom man skal sørge for, at planterne har noget at leve af i form af løbende gødskning. Chiliplanter kan nemt gå i stå i væksten, hvis man ikke sørger for kontinuerlig tilførsel af næring. Valg af gødning må bero på ens egen overbevisning.
Fjern de første fem-seks blomsterknopper, så vil næste hold blomster udvikles hurtigere og det vil samlet give et større antal frugter pr. plante. Chili er selvbestøvende - man kan give planten en smule hjælp ved at ryste den eller bruse den over med vand. Herefter vil frugterne udvikle sig.
Jeg har et lille, men bredt udvalg af forskellige gode sorter af chili, herunder nogle nyheder. Der er knald på smagen og så ser de fleste af dem fuldstændig skønne ud!
Denne artikel er en del af et nyhedsbrev fra Albinus frø. Nyhedsbrevet udsendes pr. mail 1-2 gange om ugen - du kan tilmelde dig på Tine Albinus´ hjemmeside www.albinusfro.dk, hvor du også kan købe frøene.