Abonnementsartikel

I 2014 bliver haven stedet, hvor flere mennesker vil søge indre ro og balance fra en stresset hverdag. Det fremgår af en store havetrendrapport "Garden Trends Report 2014", som Garden Media Groups er kommet med her ved begyndelsen til havesæson 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Haveselskabets to trendspottere, Jesper Carl Cortitzen og Gusta Clasen, byder tendensen varmt velkommen.

- Det er dejligt, at flere i disse år får øjnene op for, at vi ikke nødvendigvis behøver at rejse på yoga- og meditationsrejser til Østen for at finde ro og balance i vores liv. Vi kan ligeså godt være mindfulde og finde zen-energien i vores egen baghave, mener Gusta Clasen, der er havefaglig formidler i Haveselskabet.

Dyrk lokalt

At dyrke grøntsager og andet spiseligt lokalt er en anden fremstormende tendens, mener Jesper Corfitzen, Haveselskabets havefaglige leder.

- Tendensen har været fremme i et par år, men vil i år få en ny dimension, hvor man mikser al verdens kulturer i sin egen have og forener det eksotiske med de lokale hjemlige traditioner. Høns i baghaven, selvforsyning, urbane køkkenhaver og bæredygtighed hitter stort hos danskerne, mener han.

Superfood

"Superfood" bliver et nyt ord i haveordbogen her i 2014, mener Jesper Corfitzen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bliver hipt at dyrke grøntsager og frugter med særlige egenskaber som foreksempel solbær, blåbær og rødbeder, der har et højt vitaminindhold eller indeholder særlige mineraler eller antioxidanter, fortæller han.

Flere mænd i haverne

Haveinteresse er ikke længere kun for kvinder. Nu vil mændene, specielt de yngre, også med ud i haven.

- Efter et par år med hjemmebagning og biavl, slår de sig for eksempel på humledyrkning, så de kan brygge deres egen øl sammen med vennerne. De ser samtidig haven og naturen som et naturligt fristed, hvor de kan slå sig løs med børnene og blive beskidte, lyder det fra Haveselskabets havefaglige leder.

Hjælp til havens dyr

Med den stigende interesse for naturen som en væsentlig kilde til velvære, bliver flere haveejere også mere optagede af at hjælpe havens vilde planter og dyr, når de er truet.

- Flere og flere vil gerne indrette deres haver dyrevenligt med insekthoteller, bi- og sommerfugleplanter og gode redepladser til fuglene, og de fleste haveejere undgår sprøjtning med kemiske midler af hensyn til dyrelivet, lyder det fra Gusta Clasen fra Haveselskabet.