Abonnementsartikel

I modsætning til konventionelle DC-motorer med kulbørster er de nye kulfri EC-motorer fra Bosch helt vedligeholdelsesfrie. De har en effektivitetsgrad på mere end 80 procent i stedet for 60-70 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinerne bliver ikke så varme, og ifølge Bosch øges driftstiden med op til 30 procent pr. batteriopladning. Derudover beskytter Electronic Motor Protection (EMP)-teknologien motoren mod overbelastning og slukker motoren øjeblikkeligt, hvis den sætter ud.

Alle disse faktorer giver de ledningsfrie maskiner fra Bosch med EC-motorer 100 procent længere levetid end maskiner med konventionelle motorer. EC-teknologien giver også mulighed for et meget kompakt og let design.

De to bore-/skruemaskiner i 14,4 og 18 volt-klassen har en hovedlængde på kun 179 millimeter, mens de to kombimaskiner er 189 millimeter. Maskinerne er derfor oplagte at benytte ved arbejde over hovedhøjde og i forbindelse med opgaver, hvor pladsen er trang.

Natlysfunktion

Bore-/skruemaskinerne og kombimaskinerne er udstyret med en motorbremse, som sikrer mere præcist arbejde ved serieskruning. De har desuden en integreret LED-lampe med natlysfunktion til oplysning af emnet selv på mørke steder, en monterbar bitholder for enkel transport og opbevaring af bits på maskinen, udskiftelige farveclips til enkel mærkning og let genkendelse af maskinen på arbejdspladsen og en praktisk bælteclips til bekvem anbringelse af værktøjet i bæltet eller på en stige.

De nye bore-/skruemaskiner og kombimaskiner kan fås hos førende forhandlere af professionelt værktøj landet over fra april 2014.