Abonnementsartikel

Det kan være besværligt at rydde op i skoven efter et stormfald. Men de gode priser på træ betyder, at det godt kan betale sig at hyre et skovfirma til at helt eller delvist udføre opgaven med at rydde og gentilplante en væltet skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Midtjylland finder man blandt andre Aarestrup Planteskole ved Karup. Firmaet har 30 års erfaring med skov og skovplanter.

- En oprydning i en væltet skov kan gå hurtigt. En vintersæson til at skove og rydde op, Og så kan man allerede tilplante i det efterfølgende efterår og næste forår, fortæller konsulent Esper Thygesen.

Aarestrup Planteskole samarbejder med Haderup Skovservice, der råder over større skovmaskiner og har stor erfaring med afsætning af træ og flis.

- Der er god efterspørgsel på træ, så skovejeren kan få et fornuftigt dækningsbidrag, siger Esper Thygesen og tilføjer, at kunderne selv kan deltage i arbejdet.

- Vi giver en fast pris på opgaven alt efter, hvor meget af arbejdet, skovejeren selv ønsker at udføre som for eksempel at håndplante, hvilket er en tidskrævende opgave, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor større arealer er ramt af skovfald, sættes dog i reglen plantemaskiner ind, efter at skovbunden er blevet ryddet.

Brugt som flis

Esper Thygesen viser en skov, der blev gentilplantet i 2001 efter fladfaldet ved stormen i 1999.

- Vi sørgede for at plante både eg, lind, hassel og skovfyr, hvor skovfyrren er blevet brugt som ammetræer. Skovfyrren er tyndet i 2013 og brugt som flis.

Aarestrup Planteskole har mere end 30 års erfaring med produktion af planter og projektrådgivning.

Virksomheden producerer 5,5 millioner planter om året. Projekteringerne omfatter både skovrejsning, vildtbeplantninger, læplantning, produktionsskov, juletræsplantninger og energiskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Haderup Skovservice er hovedproduktionen træflis, årligt 200.000 - 250.000 kubikmeter. Firmaet har dertil en omfattende maskinpark, blandt andet flishuggere, fældemaskiner og lastbil til levering og afhentning af flis.