Abonnementsartikel

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lørdag den 19. april 2014 klokken 10-16 afholdes i hele landet "Åbent Hus i fårestalden" i samarbejde

med Dansk Fåreavl. En række fåreavlere med fåreracer, som har forskellige egenskaber, åbner stalddørene, så publikum kan se får med nyfødte lam.

Hos mange kan man også se og føle, hvad uld og pels bliver brugt til. Og hos nogle fåreavlere kan man smage tilberedt lammekød og lammepålæg. 

Følg med i dagspressen i ugen op til påske og se, hvor der er åbent i netop dit område eller se Dansk Fåreavls hjemmeside www.sheep.dk.

Er med for 20. gang

En af de gårde, der deltager i arrangementet, er Birkedal Gårdbutik ved Skævinge, hvor Pia og Erik Madsen åbner dørene for 20. gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedriften har gotlandske pelsfår, og gennem krydsning med finuldsfår har ægteparret Maden opnået at få hvide gotlændere.

De første lam forventes den 6. april, så der skulle gerne være både sorte og hvide påskelam i stalden. Dyrene går i løsdriftsstald med fri adgang til marken.

I gårdbutikken kan man se, prøve og købe alverdens lækre uldprodukter, de fleste fremstillet på eget værksted. Hvis vejret tillader det, demonstreres spinding på rok, filtning og strikning.

Se mere på www.pelsfaar.dk.

Der findes cirka100.000 får i Danmark fordelt på omkring 30 racer. For mange mennesker er et får bare et får, men påskelørdag får man lejlighed til at se, hvad de forskellige racer kan byde på. I 2013 holdt 30 fåreavlere rundt i hele landet Åbent Hus i Fårestalden og der var næsten 20 racer repræsenteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ofret som uskyldigt lam

Vi spiser lam til påske, fordi det er forårsmad, som symboliserer påskens budskab. Jesus blev ofret som et uskyldigt lam.

Ifølge Folkekirken var de første kristne jøder, ligesom Jesus selv var det. Når de skulle forklare, hvorfor Jesus døde på korset, var det oplagt at sammenligne med den jødiske påskefest, hvor man fejrer israelitternes befrielse fra slaveriet i Egypten.

Her fortælles det, at Gud sendte ti plager over egypterne for at presse Farao til at frigive israelitterne. Den sidste plage var dødens engel, som gik gennem landet og i hvert hus slog den førstefødte ihjel.

Dødens engel gik forbi israelitternes huse, fordi Moses havde fået bud om, at de skulle slagte et lam og smøre dets blod på dørstolperne. Ordet påske kommer af det hebraiske pesah, som betyder forbigang. Påske er, at døden går forbi.

Det uskyldige blod reddede altså israelitterne, ligesom Jesus´ død på korset redder mennesket fra at skulle dø uden håb om evigt liv.