Abonnementsartikel

Lammefjordskartofler er fra i dag godkendt af EU-Kommissionen som Geografisk Beskyttelse Betegnelse. Dermed er de danske kartofler med i EU's kvalitetsordning for landbrugsprodukter og fødevarer. Og dermed i selskab med parmaskinke, fetaost og en lang række af andre unikke produkter, der er knyttet til et bestemt geografisk område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lammefjordskartofler er kun den sjette danske fødevare, der opnår Beskyttet Geografisk Betegnelse (BGB), siden EU indførte ordningen i 1992.

I 1996 fik lammefjordsgulerødder og ostene Danablu og Esrom BGB-godkendelsen, mens Vadehavslam og Vadehavsstude opnåede BGB-status i 2012.

- Vi er meget stolte over at få dette kvalitetsstempel fra EU, siger Hans Møller Olsen, formand for Lammefjordens Grøntsagslaug. Lammefjordsguleroden fik jo en af de første danske BGB?er i 1996.

- Vi er stadig de eneste grønsagsproducenter i Danmark, som kan give forbrugerne den sikkerhed for kvalitet og oprindelse, som ligger i BGB.

Udbredt i Sydeuropa

At slå på den lokale egenart er langt mere udbredt i det sydlige Europa. I alt har EU udstedt næsten 1.200 beskyttede betegnelser til landbrugsprodukter og fødevarer. Dertil kommer små 2.000 lignende betegnelser til vin- og spiritusproducenter, som på den måde sikrer deres navne mod at blive misbrugt af producenter fra andre områder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seks danske BGB-godkendelser lyder ikke af meget, men flere er også på vej, oplyser fuldmægtig Erik Andersen fra Fødevarestyrelsen:

- Vi har inden for de seneste år oplevet en øget interesse for at få danske fødevarer registreret. Lige nu er to mere på vej gennem EU's godkendelsesprocedure.