Topkapning er en hurtig måde at få reduceret trækronernes omfang, men træerne lider ofte skade og begynder at rådne i de store sår, som topkapningen efterlader.
- Topkapning, styning og stumpning er alle gammeldags teknikker, hvor man skærer et træ meget kraftigt tilbage, selv om vi i dag ved, at træerne tager skader af det, siger Peder de Cros Dich fra Dich Træpleje i Aarhus.
Han ser mange eksempler på, hvordan træer efter disse beskæringer svækkes:
- Ved topkapning vil træet desperat prøve at genskabe sin krone ved at skyde en masse vanris. De mange vanris er dårligt hæftet til stammen og har stor risiko for at brække af senere hen. Derudover vil de store sår fra en topkapning aldrig kunne overvokses og vil altid være med til at svække træets stabilitet, forklarer han og fortsætter:
- Resultatet af en topkapning er et svækket træ med angreb af råd, ødelagt kronestruktur samt øget risiko for nedfaldne grene.
Alternativet
Som alternativ til topkapning vil Peder Dich anbefale en kronereduktion, hvis træets krone ønskes mindre. Ved en kronereduktion reduceres tilbage til en sidegren med en diameter på minimum 1/3. På denne måde mindskes risikoen for råd, og træet kommer til at fremstå med en langt mere naturlig kroneform.
- Der er dog tilfælde, hvor en kraftig tilbageskæring kan være på sin plads. Der kan eksempelvis være gamle og meget svækkede træer, der ønskes bevaret som mere eller mindre levende ruiner og hvor man er klar over ulemperne ved tilbageskæringen, uddyber han.
Peder Dich fra Dich Træpleje er certificeret European TreeWorker (ETW) og medlem af Dansk Træplejeforening (ISA).