Abonnementsartikel

Flisepest dannes af en speciel luftbåren lavsvamp, der sætter sig som store grå pletter på de udendørs fliser og er næsten umulig at fjerne igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men Borup Kemi har nu udviklet et nyt rensemiddel, som kan fjerne de eksisterende pletter - og et nyt imprægneringsmiddel, der kan forebygge angreb på såvel nye fliser som ældre afrensede fliser.

Det nye rensemiddel hedder Borup Flise Rens. Det er en koncentreret fliserenser, der skal fortyndes med vand og påføres den angrebne fliseoverflade. Herefter skal det virke i 20-30 minutter. Behandlingen vil opløse og blødgøre pletterne af flisepest i en sådan grad, at de bagefter kan skrubbes væk med en stiv kost og masser af rent vand.

 Flisepest er et relativt nyt fænomen. Den luftbårne lavsvamp, der er en mellemting mellem svampe og alger, har længe haft svære livsbetingelser i Danmark, fordi organismen ikke kan tåle svovl. Men i takt med at svovludledningen fra især kraftværkerne og landbruget i de senere år er blevet stærkt reduceret, har flisepesten fået nye og bedre vækstbetingelser. Så på sin vis er flisepest et sundhedstegn.