Dyrker man sine egne tomater, kan man få sig et skønt udvalg af form, farve, størrelse og smag. Smagen er intens, og de hjemmeavlede overgår langt de tomater, vi kan købe i supermarkedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes næppe andre frugter (tomaten er en frugt, selv om vi opfatter den som en grøntsag), hvor der findes så stort et udvalg af sorter.

Sådan sår du tomater

Tomater forspires indendøre i februar-marts. Såtidspunkt afhænger af dine muligheder for udplantning.

Skal tomatplanterne plantes ud i drivhus eller en lun udestue, kan du så allerede medio februar/primo marts, for derefter at plante ud i drivhus eller lignense omkring den 1. maj.

Skal tomatplanterne plantes ud på friland, bør man vente med at så til cirka midt i marts, for derefter at plante ud i slutningen af maj.

Tomatfrø sås i en lille potte, plantebakke eller lignende og stilles lunt i et lyst vindue, gerne sydvendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så- og priklejord er velegnet, eller man kan blande sin egen jord af kompostjord iblandet cirka 1/3 sand. Frøene sås i cirka 1 centimeters dybde, og den let fugtige jord trykkes til, så frøet har god jordkontakt. De nysåede frø skal have varme (20-25 grader) om dagen, men tager ikke skade af natsænkning til cirka 15 grader. Hvis du dyrker flere forskellige sorter af tomat, så husk at sætte skilt ved de enkelte såpotter!

Spirer hurtigt

Tomatfrø spirer forholdsvis hurtigt, normalt inden for 5-15 dage. Når det første hold rigtige blade (ikke kimblade) er dannet, kan man prikle/potte småplanterne over i lidt større potter.

Dette er normalt et par uger efter såning. Tomatplanterne skal pottes om i større potter et par gange i løbet af de næste par måneder. Det er ikke nogen god ide at så i den blivende potte, da jorden nemt klasker sammen, når der vandes gennem længere tid, uden at der er megen rodvækst i potten.

Efter prikling i potter er det en god ide, om muligt, at sætte de små planter køligere ved 16-18 grader. Hvis planterne får for megen varme i forhold til lys, bliver de nemlig let ranglede. Lys er i det hele taget essentielt for tomatplanter.

Tomater har brug for næring, og bliver løvet for lysegrønt, er det tegn på kvælstofmangel. Nogle vander med købegødning, andre køber tangekstrakt, andre igen laver deres eget udtræk af for eksempel brændenælde og kulsukkerrod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter nogle omplantninger til større og større potter er tomatplanterne, efter et par måneder indendøre, klar til udplantning - afpas som nævnt tidspunktet efter, om der plantes på friland eller i drivhus. Pas dog på med at sætte dem ud for tidligt - tomatplanter tåler end ikke en snert af frost og kommer temperaturen under otte grader, går de i stå i væksten og vil sjældent kunne blive til ordentlige planter derefter.

I år har jeg frø af 33 forskellige tomatsorter i sortimentet plus et par blandinger kaldet "Mix" og "Rainbow Blend" - for dem, der har svært ved at beslutte sig eller bare gerne vil ha' lidt af det hele!

Nyheder på tomatfronten

Blandt de nye tomatsorter finder man 'Tigerella", der er en dekorativ og velsmagende, sødlig tomat. Tomaterne er forholdsvis små, ca. fem cm i diameter, og skønne at se på med deres tigerstriber - orange striber mod en rød bund. ?Tigerella? er en relativ tidlig sort, der er virkelig rigt bærende. Der kan plukkes tomater over en lang periode!

Tomat 'Sun Baby' er en dejlig, solgul cherrytomat og som de fleste cherrytomater meget velsmagende. Tomaterne er perfekt runde, cirka tre centimeter i diameter.

Tomat 'Indigo Rose" er en dramatisk flot tomat, så mørklilla, at den i umoden tilstand næsten er blæksort. Det er en ny tomatsort, udviklet af et team på det amerikanske Oregon State University.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her siger professor Jim Myers, at denne tomat er den første sort, der er udviklet, så frugterne indeholder anthocyaniner. Anthocyaniner anses for at virke som antioxidanter og dermed bidrage til den høje næringsværdi af bær og frugter.

Du kan læse mere om de forskellige tomatsorter på www.albinusfrø.dk.