Abonnementsartikel

Colza-salat, Colza-karse og Colza-spirer er tre helt nye grøntsager på det skandinaviske marked. De tre produkter er baseret på den hvidblomstrede vårrapssort Lysidé, som er udviklet i af Knold & Top ApS ved Odder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frøene sælges af ifølge Dansk Hjemmeproduktion ApS, som mener, at hvid raps - på fransk Colza - er på vej frem som grøntsag, idet både spiren, kimplanten, blomsten og bladene er velsmagende, og frøenes olie ligger i den ernæringsmæssige topklasse.

Olien i den hvide raps har samme gode fedtsyresammensætning som olien i den gule raps, men med en lidt mildere smag på grund af fraværet af bitterstoffer.

Resterne efter oliepresningen, rapsskrå, er et skattet proteinfoder til husdyr. Kun rapsens stængel er uegnet til mad eller foder.

Nydes let kogte

Hvid raps er også stærkt på vej som baby leaf salat. Bladene har en mild, men karakterfuld smag - som mellem rucola og spidskål.

Rapsbladene nydes også let kogte i for eksempel i wok-retter, tærter og supper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Hjemmeproduktion ApS forventer derfor, at hvid raps desuden får en fremtid på markedet både som colza-spirer, der bruges som bønnespirer og som et karselignende produkt, colza-karse.

Colza-karsen har en mild, behagelig smag af radise, og spirerne smager i retning af lucernespirer med et pift af radise. Begge har en behagelig tyggekonsistens.

Raps er meget rig på vitaminer og mineraler og har næsten lige så højt indhold af glycinnolater som broccoli.

Dyrkning af raps

Dansk Hjemmeproduktion anbefaler ved dyrkning i køkkenhaven, at prikling vil give det sikreste resultat og at sådybden maksimalt bør være en centimeter.

Udplantning på voksestedet kan finde sted i tidsrummet 1. april til 15. oktober efter 4. bladstadie. Direkte såning kan ske fra 10. april til 10. september i maksimalt to centimeters dybde med en centimeters mellemrum. Fremspiring efter seks til 10 dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blade til salat kan høstes fra 6. bladstadie, mens de store blade til kål høstes, inden planten går i blomst. Fuldvoksne kålplanter tåler lettere frost. Ved såning senest 10. september opnår planten en størrelse, så de tåler lettere frost. Colzakål kan tit høstes helt frem til jul. Bladene kan anvendes i salat, sandwich, wok- og gryderetter.

Hvid raps snyder insekter

Hvid raps er langt mindre lokkende for skadeinsekter end gul raps, hvorved man kan reducere eller helt undgå sprøjtning mod skadeinsekter under blomstringen.

Princippet er, at man sår en mark med den hvide raps og omgiver marken med en rand af gul raps, som tiltrækker skadevolderne, så de ikke flyver ind i den hvide hovedafgrøde, når den blomstrer.

Derved kan landmanden nøjes med en randbehandling eller helt undlade at behandle mod glimmerbøsser, snudebiller og skulpegalmyg under rapsens blomstring.

Bierne tiltrækkes dog lige så meget af hvid raps som af gul raps.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Hjemmeproduktion ApS ved Ejstrupholm i Midtjylland, sælger disse rapsfrø, udvikler, producerer og markedsfører løsninger til fremstilling og konservering af fødevarer i lille skala - til brug i hjemmet, restauranter eller til undervisning.