Vilde planter passer godt til den naturinspirerede havestil, som er meget fremme ved de internationale haveshows i disse år, men de kan nu også sagtens bruges i helt almindelige villahaver.
- De vilde planter giver bedet en frodig, lidt skødesløs og afslappet stil, og de skaber samtidig en forbindelse mellem haven og naturen udenfor havelågen, fortæller Gusta Clasen, der er biolog og havefaglig formidler i Haveselskabet.
- De vilde planter får ikke så store og prangende blomster, som mange af deres forædlede haveslægtninge, men blomsternes mere beskedne størrelse og enkelhed giver dem en fin yndefuldhed, som gør dem nemme at passe ind mange steder i haven, siger Gusta Clasen.
Kniplinger fra grøftekanten
Skærmplanter med hvide, næsten kniplingsagtige blomster findes der mange af i grøftekanter, enge og skovlysninger, bland andet vild kørvel, vild gulerod og sødskærm.
Det er også godt for havens dyreliv at have hjemmehørende planter i haven.
- Bier, sommerfugle og andre flyvende insekter foretrækker de vilde planter, hvis blomster gennem årtusinder er blevet tilpasset til de flyvende insekter, så de passer som hånd i handske. Det betyder, at insekterne let kan komme ind i blomsten og få fat i dens pollen - til glæde for både bi og blomst, fortæller biologen.
En vild plante, som det bestemt er værd at dyrke i haven, er strandkål. Den vokser vildt ved de danske strande, men trives også fint i haven, hvis den plantes i veldrænet og gerne sandet jord.
- Strandkålen er spiselig og har fået en renæssance, da den bruges meget i det nye nordiske køkken. Den kan sågar købes som udplantningsplante i en del havecentre. Strandkålen har den fordel frem for andre kåltyper, at den er flerårig, og derfor er tidligt i gang om foråret, fortæller Jesper Carl Corfitzen, havefaglig leder i Haveselskabet.
Skovmærke, som gror vildt i danske bøgeskove, blomstrer med små, hvide blomster i maj-juni. Planten indeholder kumarin, som giver den en karakteristisk duft af nyslået hø.
- Den breder sig gerne og er velegnet til at skabe en miniskovbund i haven på et skyggefuldt sted sammen med anemoner og hulrodet lærkespore, siger Jesper Corfitzen.