Abonnementsartikel

En slagleklipper, en kraftig fræser, en hydraulisk kost samt en rive er, hvad maskinfabrikken Trofa i Egebjerg ved Horsens har udviklet af nyheder til minigravere.

- Som altid når man laver maskiner til entreprenører og anlægsgartnere, gælder det om at lave maskinerne så kompakte og robuste som muligt, for der er som regel ikke meget plads tilbage på traileren, når minigraveren først er læsset, fortæller Troels Søvang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er indehaver af Trofa og udvikler selv sine maskiner, der sælges til grønne sektor i Danmark med hovedvægt på mindre landbrug samt til entreprenører og anlægsgartnere.

- Men udlandet har også fået øje på os, og vi har en eksportandel på over 60 procent til hovedsageligt til Norge, Sverige og Frankrig, siger han og fortæller om de nye maskiner:

- Slagleklipperen er på 80 centimeter og er ideel til græsslåning af skråninger, grøfter og så videre. Vores kraftkarl af en fræser har en arbejdsbredde på 55 centimeter og er et populært redskab til minigraveren.

- Den er god til at udjævne kørespor og terrænændringer efter gravearbejdet, men vi har også oplevet, at den bliver brugt til alt tænkelig jordbearbejdning lige fra græsplæneomlægning til forberedelse af plantebed.

Den hydrauliske kost har ifølge Troels Søvang et højt drejningsmoment, og det betyder, at man virkelig kan få flyttet noget materiale i en ruf, uden at man skal svede med håndkosten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at kosten også er velegnet til affejning af belægningssten, så man kan få fugesandet ned mellem alle fugerne.

Egen udviklingsafdeling

Troels Søvang beskriver også den nye rive, der har en bredde på 125 centimeter.

- Riven spændes ganske enkelt på graveren eller på tiltskovlen, så kan man nemt rive grene og andet materiale sammen, siger han og tilføjer:

- Den er udstyret med lidt krumme hærdede tænder på 20 centimeter, så man har det optimale vinkel i forhold til skovlen.

Trofa har en egen udviklingsafdeling, hvor der både udvikles egne maskiner og videreudvikles på importerede maskiner, så de passer til nordiske forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udover at alle redskaber er kompakte, holder vi også priserne på et gunstigt niveau, siger Troels Søvang.