Abonnementsartikel

Haveejere foretrækker at købe sprøjtemidler i de koncentrerede versioner i stedet for at købe færdigblandede produkter - især når det kommer til ukrudtsmidler.

Det vil miljøminister Kirsten Brosbøl lave om på, idet sprøjtemidler, der er klar til brug, belaster miljø og sundhed mindre end koncentrerede midler, da haveejerne ikke risikerer spild og overdosering, når midlerne skal blandes op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en pressemeddelelse fra Miljøministeriet siger Kirsten Brosbøl, at hun helst så lugejern i stedet for sprøjtemidler:

- Allerhelst skal vi bruge lugejernet frem for sprøjtegifte, når vi skal fjerne ukrudt i haven eller mellem fliserne. Men de haveejere, der alligevel vælger at sprøjte, skal gerne vælge de sprøjtegifte, der er klar til brug, fordi de er mindre risikable for både miljøet og haveejerne selv. Det er præcis derfor, at jeg er på vej med nye regler, som skal få butikkerne til at sætte de ufortyndede sprøjtegifte om bag disken, så det kun er "klar til brug"-midlerne, der står fremme på hylderne, siger miljøministeren.

Hun støtter sig til en opgørelse over salg af sprøjtemidler til private, der for nylig er lavet af Miljøstyrelsen.

Ifølge opgørelsen køber haveejerne nogenlunde samme mængde sprøjtemidler - af de samme typer - som de gjorde for fem år siden.

Karakter til sprøjtemidler

For at gøre det endnu lettere for haveejerne at vælge de mindst belastende midler har Miljøstyrelsen netop uddelt karakterer til de sprøjtemidler, der kan bruges i haven. Midlerne bliver vurderet efter deres miljø- og sundhedsmæssige egenskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil opfordre til, at haveejere, der vil bruge sprøjtegifte, kigger på listen og vælger dem, der belaster mindst muligt. Jeg er meget optaget af, at vi bruger færrest mulige sprøjtegifte, og vi har alle sammen et ansvar for at passe på miljøet. De skrappeste sprøjtegifte kan i mange tilfælde erstattes af andre, uden at det går ud over effekten, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Man kan se Miljøstyrelsens karakterliste på www.godthavemiljø.dk, hvor man også kan få råd til, hvordan man bruger naturens egne midler til at bekæmpe ukrudt og insekter.