Abonnementsartikel

Landsskuepladsen i Herning er tæt på at kunne melde udsolgt, når det gælder stande i forbindelse med Landsskuet 2014, der holdes 3.-5. juli. Det nationale dyrskue bugner således igen med masser af splinternye maskiner, men i år er der også særlig fokus på gamle landbrugsredskaber.

Seniorlandmændenes udstilling på Landsskuet tager nemlig fat i et særligt stykke landbrugshistorie: Skjold Plovfabrik, der i 1902 blev etableret af Niels Frank i forbindelse med landsbysmedjen i Lind - kun et par kilometer fra Landsskuepladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fabrikken var landskendt for sine plove - hestetrukne såvel som traktortrukne - men seniorlandmændene håber også at kunne finde frem til nogle af de mindre kendte landbrugsredskaber af mærket Skjold.

- Vi mangler blandt andet fabrikkens sidste plov - en halvbugseret på seks-syv fod - samt både vendeplov og dobbeltplov til heste. Og hvis nogle har en Skjold-hesterive eller en fugejævner til at stå inde bagest i maskinhuset eller i træerne, vil vi meget gerne låne dem til udstillingen, siger Johannes Overgaard fra seniorlandmændene i Herning.

Plovene var fabrikkens hovedproduktion, og Skjold beskæftigede på et tidspunkt op til 100 medarbejdere. Plovfabrikken blev i 1985 overtaget af Kongskilde Maskinfabrik, som kort efter flyttede produktionen til Sorø.jf