Med købet af et ældre gulstenshus fulgte også et medlemskab af grundejerforeningen, hvor Aksel Poulsen og Dora Kølln kom til fest, mens de overvejede, om det kunne betale sig at sætte det gamle hus i stand.
Med huset fulgte også et medlemskab i grundejerforeningen, og her var Aksel Poulsen og Dora Kølln til fest, mens de overvejede, om det kunne betale sig at sætte det gamle hus i stand.
Blandt festdeltagerne var arkitekt og ophavsmand til Boligservicebogen, Mikkel Åris, som parret tilfældigt faldt i snak med, og Mikkel Åris kunne oplyse de kommende tilflyttere om, at der var penge at hente ved energibesparelser.
- 15.000 kroner i energitilskud kunne vi hente via Boligservicebogen. Det var da en god fest, fortæller Aksel Poulsen, mens han viser rundt i huset, hvor håndværkerne nu er i gang med at lægge tagpap på.
Huset blev opført i 1964 og var på købstidspunktet i sådan en stand, at Aksel Poulsen og Dora Kølln overvejede, om det kunne betale sig at bygge det om til dagens standard, eller om det blot skulle rives ned for at give plads til noget nyt.
Men der var noget ved huset, som de godt kunne lide, blandt andet en tilbygning med pejs, som tilfældigvis var tegnet af en anden arkitekt Åris, nemlig Mikkel Åris' nu afdøde far.
Og pejsen er sammen med ydermurene nærmest det eneste, der er tilbage af det gamle hus. Alt er blevet fornyet eller udskiftet.
Termotøj på
Efter at hulmuren er blevet isoleret, har ydermuren fået termotøj på i form af pudsede isoleringsplader. Og under de nye gulve ligger der nu 400 millimeter isolering og gulvvarme.
- Der var næsten ingen isolering tilbage i hulmuren, og det var meget koldt i huset, da vi overtog det den 1. oktober. Men da ydermuren var færdig, kunne vi fra den ene dag til den anden med det samme mærke, at der blev lunere i huset, siger Aksel Poulsen.
Under taget ligger der nu 400 millimeter isolering, og hvis Dora Kølln havde regnet med at have nogle kasser med julepynt eller andet, der kunne stå på loftet, så kan hun godt glemme det.
For det er kommet bag på Aksel Poulsen, at isoleringen fylder så meget, og det synes han er vigtigt, at folk gør sig klart.
- Der er ikke plads til ret meget andet end en gangbro, hvor man nærmest skal åle sig frem, siger han.
Udgifterne til varme er naturligt nok kun beregnet teoretisk, da parret endnu ikke er flyttet ind, men ifølge håndværkerne kan man sandsynligvis regne med en halvering.
- Vi har set tal fra tidligere år, der viser en udgift på 18.000 kroner om året, men der var kun en person i boligen, så hvis vi kan komme ned på cirka 10.000 kroner om året, vil vi være tilfredse, siger Aksel Poulsen.
Ærgerlige regler
Der havde sikkert været nogle gode tilskudskroner i udgifterne til håndværkerne, men den spidsfindige lovgivning på området siger, at man skal bo på den adresse, hvor arbejdet udføres for at få tilskud. Og det ærgrer naturligvis Dora Kølln og Aksel Poulsen, for de regner først med at huset bliver indflytningsklart til sommer.
Men ærgrelsen oveskygges af forventningens glæde.
- Vi har haft gode håndværkere på, og der har ikke været nogle ubehagelige overraskelser ved byggeriet, så vi glæder os meget til at flytte ind, sige Dora Kølln og Aksel Poulsen samstemmende.
I Boligservicebogen er alle husets dele opført, så husejerne kan se, hvornår der fremover bør foretages et eftersyn eller udskiftning.
- Vi kender materialernes beskaffenhed og ved, hvilket slid de forskellige bygningsdele er udsat for. Og hvis man følger forskrifterne, ligesom man gør det på sin bil, så holder huset meget længere, siger Mikkel Åris om Boligservicebogen.