Energitabet i bygningsfacader fra før 1960 er cirka 30 procent, hvilket gør mange af de gamle murede ejendomme, der findes i enhver dansk by, til oplagte emner for energirenovering.
Men for mange af disse bygningers vedkommende besværliggøres energioptimering af eksempelvis facadens udseende eller fordi, den er erklæret fredet eller bevaringsværdig.
For entreprenøren og håndværkeren kræver det derfor ofte et skarpt blik for de mange udfordringer og løsningsmuligheder, som en energirenovering indebærer.
Bindinger giver ofte udfordringer
Henrik Sig Pedersen er byggeleder og energivejleder i tømrer- murer- og entreprenørfirmaet H. Nielsen & søn A/S, der er ved at gennemføre en omfattende energirenovering af en bevaringsværdig munkestensbolig fra 1873 på Herlufsholm Skole.
Han har suppleret sin uddannelse som bygningskonstruktør med en efteruddannelse som energivejleder.
- 9 ud af 10 af de projekter, som jeg håndterer for private kunder, er energirenoveringer, og der er derfor tale om et område, som er meget mere end blot en niche inden for byggeløsninger. Men selv om energirenoveringer for de fleste boligejere er en sikker måde at opnå besparelser på, så forudsætter det, at både projekterende og udførende formår at tage højde for alt lige fra energiberegninger og arkitektur til særlige bygningsreglementer og tilskudsordninger, siger han og fortsætter:
- Tag nu energirenoveringen af Herlufsholm-boligen: Her spiller bygningens status som bevaringsværdig en afgørende rolle, da det ikke har været tilladt at ændre på dens udseende. En sådan binding stiller krav til rådgivningen, herunder at man forstår at udnytte de tværfaglige samarbejder med andre udførende, fortæller Henrik, der blandt andet har konsulteret en VVS-installatør i forbindelse med renoveringen.
Afgørende projekteringsfase
For at undgå en udvendig facaderenovering af Herlufsholm-boligen blev løsningen en indvendig efterisolering af den fugt- og kuldegennemtrængte kælder, der fik "nyt" massivt murværk med økologiske Ytong Multipor-isoleringsplader, som vil blive efterfulgt af en efterisolering af boligens stueetage.
Ifølge salgskonsulent Stephan Jonasson fra Xella er det vigtigt, at man i forbindelse med energirenoveringer ikke kun fokuserer på at forbedre energiregnskabet, men at man i stedet forsøger at tænke i helhedsorienterede løsninger og blandt andet trækker på rådgivning fra producenten, andre udførende eller en fagkyndig konsulent fra for eksempel Kulturstyrelsen, hvis der er tale om en fredet eller bevaringsværdig bygning.