Abonnementsartikel

Amerikanerne kalder den squash, italienerne siger zucchini og franskmændene bruger navnet courgette. Alle snakker dog om den samme grøntsag, som også er populær herhjemme.

Courgetter er noget af det nemmeste at dyrke, blot man husker på, at de er kuldefølsomme. De kan sås direkte på friland, men det skal i så fald ikke ske før efter den 1. juni.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog en god ide at forspire dem inde i stuetemperatur i slutningen af april eller begyndelsen af maj. Hold jorden fugtig, men ikke for våd, og sørg for at småplanterne får masser af lys, så de ikke bliver blege og ranglede. Har man drivhus, kan man give dem et mellemophold der. Planterne kan sættes på friland hen omkring den 10. juni.

Det er en god ide at dække dem med fiberdug eller lignende i de første dage, da de gerne reagerer med lidt chok over de ændrede forhold. Men når de først får fat, er det en succeshistorie at dyrke courgetter - de gror glad og gerne og leverer masser af courgetter, blot man hele tiden plukker af dem.

Courgetteplanter fylder

Courgetteplanter er buskagtige. De løber ikke henad jorden som de beslægtede græskar, og de kræver god plads: Beregn cirka en kvadratmeter per plante. De fylder godt op i haven, men normalt skal der ikke mere end et par planter eller tre til at dække en families behov.

Planterne kræver løbende tilførsel af næring og må ikke tørre ud. I en lun sommer og tilført rigelig næring og vand vil planterne kvittere med courgetter, zucchini, squash en masse. Trives planterne bliver de store og frodige og sætter an til nye frugter i månedsvis, lige indtil den første frost forvandler planterne til en gang slimet snask.

Traditionelt har man dyrket courgetter og græskar på kompostbunken, hvor de trives fint på det næringsrige kompost. Vær dog opmærksom på at de samtidig suger næringen ud af komposten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Courgette-nyheder

Der er en del nye courgette-sorter i sortimentet hos Albinus Frø i år - plus et par gengangere fra tidligere år.

En af nyhederne er "Tondo Chiaro di Nizza". Det er en gammel courgette, der dateres tilbage til 1903, men som stadig er en af de mest populære sorter i Frankrig og Italien. Kuglerund og meget smagfuld med en mild, nøddeagtig tone.

Courgette "8-Ball" er en anden nyhed. Det er en lækker, kuglerund courgette. Frugterne er meget ensartede, hver især på størrelse med en tennisbold og mørkegrønne med blank overflade og fast hvidt kød. 8-Ball-courgetten har fået sit navn efter den sorte 8-ball i spillet pool.

En tredje nyhed er courgetten "Summer Ball" - en lækker, kuglerund courgette. Frugterne er meget ensartede, hver især på størrelse med en tennisbold og solgule med blank overflade og fast hvidt kød. Courgetten har en slags dobbelt-funktion: Man kan plukke de runde courgetter som små, når de er på størrelse med en tennisbold, og man kan lade tre til fem frugter på hver plante vokse sig store, for så at spise dem som græskar.