I perioden maj til oktober er det højsæson for skovflåter, og i den anledning giver Statens Serum Institut blandt andet råd om, hvordan man forebygger flåtbid og hvordan en skovflåt fjernes.
Skov og græsklædt vegetation er områder med mange flåter, og derfor er fornuftig påklædning en god forholdsregel, når man færdes i disse områder. Brug tøj og sko, der dækker huden, særligt omkring fødder og ben, strømper og støvler. Tøj i lyse farver gør det desuden lettere at se og dermed fjerne eventuelle flåter på tøjet.
Fugtige steder
Kroppen bør jævnligt undersøges for flåter, og man børe være særligt opmærksom på de fugtige og varme steder på kroppen: nakke, lyskeregionen, armhuler, knæhase, bag øret og hovedbunden.
Få også gerne en anden person til at tjekke de steder på kroppen, hvor det er svært selv at se ordentligt efter, for eksempel på ryggen og i hovedbunden. Hos børn skal man være særligt opmærksom på, at flåter kan sidde i hovedbunden og bag ørerne.
Hvis man er blevet bidt af en skovflåt, er det vigtigt, at den fjernes i løbet af det første døgn. I langt de fleste tilfælde tager det cirka 24 timer fra flåten begynder at suge blod, til overførslen af borrelia finder sted. Ved at fjerne flåten inden for 24 timer er risikoen for at blive smittet med borrelia således næsten lig nul.
Flere stadier
Borrelia infektion kan have flere stadier. I det første stadie vil de fleste få et velafgrænset ringformet rødt hududslæt, Erythema migrans. Hududslættet er ofte lysere i midten og kan vise sig op til 30 dage efter biddet. Andre symptomer på borrelia er træthed og feber.
Hvis man får symptomer på borrelia infektion som for eksempel Erythema migrans, skal man søge læge. Borrelia kan behandles effektivt med antibiotika.
Sådan fjernes en skovflåt
Brug gerne en pincet eller en flåtfjerner til at fjerne flåten. Såfremt dele af flåten sidder fast i huden, kan der komme en lokal reaktion. Denne indebærer ingen risiko for smitte, udover at efterfølgende bakteriel infektion i såret kan forekomme.
Den almindeligste årsag til sygdom hos mennesker skyldes bakterien borrelia, som i de fleste tilfælde kan behandles og helbredes, uden at patienten får varige mén.
Sjælden sygdom
På Bornholm og i Tokkekøb hegn i Nordsjælland kan flåterne også overføre en anden sygdom, tick-borne encephalitis (TBE). Det er en sjælden sygdom. Det seneste tilfælde smittet i Danmark er fra 2011, med Bornholm som det formodede smittested.
Det vides ikke hvor mange danskere, der hvert år får eller bliver behandlet for en borrelia infektion. Men den seneste opgørelse over neuroborreliose, baseret på laboratorie-prøveresultater viser, at der samlet var omkring 560 tilfælde i 2011 og 2012. Dette tal er højere end hidtil antaget.