Abonnementsartikel

I bededagsferien sætter Dansk Landbrugsmuseum spot på et af de kendte, traditionelle brød: hveden. Børn og deres voksne inviteres med til at bage i museets køkken, hvor man også kan prøve at kærne smør til at smøre på det lune bagværk.

I mange hjem er det en fast tradition at spise lune hveder aftenen før Store Bededag. Men hvor stammer traditionen fra? Og hvordan bager man en lækker hvede anno 2014? Det kan man blive klogere på, hvis man besøger Dansk Landbrugsmuseum i Bededagsferien.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Arrangementet afholdes fra fredag den 16. maj til søndag den18. maj i tidsrummet klokken 11-14 og er rettet mod børn fra syv år og deres forældre.

Hvedens historie

Hvederne stammer fra en tid, hvor Store Bededag var en arbejdsfri bede- og bodsdag. Fra klokkeringning aftenen før Store Bededag skulle alt arbejde ophøre, også bagerens. Derfor sørgede han for, at man dagen inden helligdagen kunne købe hvedeknopper, som så kunne lunes på selve Store Bededag. Efterhånden udviklede traditionen sig imidlertid til, at man spiste de friskbagte, lune og sprøde hveder allerede aftenen inden store bededag.