Abonnementsartikel

Køkkenhaver og tallerkener bugner i disse år af af gode nordiske grøntsager. Ting som kål og rodfrugter, som var stærkt umoderne i årtier, ophøjes til kulinariske perler. Og heldigvis, for det giver god mening at dyrke det, der er naturligt hjemmehørende hos os, men det er altså også sjovt at forsøge sig med det lidt mere eksotiske fra andre verdensdele og andre køkkener.

Meterbønne har været dyrket i Kina nærmest så langt tilbage, man ved. Den er nu udbredt over store dele af Asien, men er også beslægtet med black-eyed bean, der især kendes fra det mexikanske køkken. Planten af meterbønne er etårig og klatrer under gode forhold op til tre til fire meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sorte frø

Blomsterne er smukt syrenfarvede og efter blomstring kommer de lange bønner. De hænger sammen parvis, er meget tynde og uden ribber. Bælgene er lysegrønne, mens bønnefrøene indeni bliver sorte, når de modner. Meterbønne spises ligesom grønne bønner og smagen minder også herom, men de er mere sprøde og lækre med meget delikat, nøddeagtig smag.

Man høster normalt bønnerne, når de er 30-40 centimeter lange, men man skal ikke være meget af et konkurrencemenneske for at lade nogle bønner sidde på planten, så man kan følge dem i, hvor lange de rent faktisk kan blive. I Asien spiser man stort set alle dele af planten, både blomster, spirer, de friske skud og de modne bønnefrø.

Vokser med stor fart

Meterbønne kræver varme. Man kan selvfølgelig forsøge sig på et meget lunt og beskyttet, udendørs voksested, men kan som hovedregel ikke forvente særlig gode resultater på friland. Men har man et lunt drivhus, væksthus, en høj polytunnel eller lignende er det en sjov og rigt ydende bønnetype at forsøge sig med. Både børn og barnlige sjæle vil synes om de lange hængende bønner, som vokser med en fart, så man næsten kan se det fra dag til dag.

Frøene forspires lunt - læg eventuelt frøene i vand i max. otte timer, inden de sås, for at fremme spiringen. Når frøene spirer, skal småplanterne stå lunt og lyst. Planterne må ikke sættes ud i drivhus, før nattemperaturen er mindst 10 grader - gerne lidt højere. Meterbønne vokser hurtigt og skal have et espalier, snore eller lignende at klatre op ad.

Der går to til tre måneder fra såning, til man kan begynde at høste. Bælgene plukkes, før de er modne - i en længde af 30-40 centimeter, lige netop inden man begynder at kunne se bønnerne indeni bælgene: Da er de mest delikate. Jo flere man plukker, jo mere ansporer man planten til at danne flere bælge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se mere på www.albinusfro.dk.