Shelters finder mange anvendelsesmuligheder, blandt andet som kombineret hytte- og overnatningsplads på primitive telt- og overnatningspladser i naturen. Med en bålplads under shelterets tagudhæng kan man altid sidde i ly for vejrets luner og nyde bålets flammer til langt ud på natten.

Ekstra værelse

Kjellerup-virksomheden Shelterbyg har gennem flere år bygget shelters til både institutioner og private.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I mange private haver fungerer et shelter som et ekstra gæsteværelse og som et naturligt samlingssted i haven. Rigtigt placeret med læ og aftensol får man næsten de samme muligheder med et shelter som med en udestue, blot til en brøkdel af prisen, siger

Jes Kristensen, som driver shelterbyg.dk sammen med sin kompagnon Christian Svendsen.Jes Kristensen. Sammen med sin hustru Lena rykker han selv sovepladsen ud i shelter - fra maj helt frem til oktober.

- På en varm sommernat er det fantastisk skønt at rykke ud i sit shelter. Du sover i den friske luft med udsigt til stjernehimlen, men har alligevel fast tag over hovedet, siger

Dansk tømmer

Jes Kristensen og Christian Svendsen har specialiseret sig i shelters og bålesteder, og det lille tomandsfirma har mere end 10 års erfaring i deres speciale. Udover færdige produkter leverer firmaet også komplette selvbygger-sæt.

- Sættet leveres med færdigskåret med søm, skruer, tagpap og andet, så man ikke skal ud at købe ind for at bygge færdigt, forklarer Jes Kristensen. Han anslår, at det tager en dags tid at samle shelteret, som leveres i forskellige udgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Taget kan enten være med græs, tagpap eller tagpapshingles. Jes Kristensen indskyder i den forbindelse, at også græsfrø og sphagnum følger med, når kunden vælger et græstag.

- Samlesættet vejer 700 kg, så kunderne kan selv hente sættet på en 1.000 kilos trailer. For de, der bor på Sjælland, har vi den løsning,at vi fylder en lastbil med flere sæt, som så køres over broen, siger Jes Kristensen.

Håndskovet træ

Tømmeret til shelterbygs produkter er dansk lærk og gran, og kompagnonen Christian Svenden pointerer, at firmaet kun bruger håndskovet træ.

- Vi vil ikke have mærker efter skovningsmaskiner, forklarer Christian Svendsen, der iøvrigt kørte med et mobilt savværk, inden han gik sammen med Jes Kristensen, og savværket bliver nu flittigt brugt, når de rå træstammer skal saves til.