Abonnementsartikel

Den varme årstid er over os, og det gode vejr har sat fart i planteriget. Allerede nu tales der om mulighederne for en rekordhøst som følge af det gunstige forår med tilpas regn og temperatur.

Men medaljen har jo en også en bagside. Som alt andet grønt trives ukrudtet også rigtig godt, hvad min værkende ryg kan skrive under på, for herhjemme bruger vi ikke kemi. Kun hænder og til tider en ukrudtsbrænder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skal flere haveejere nok vænne sig til, for vores miljøminister er ude med riven, idet havefolket tilsyneladende bruger kemisk ukrudtsbekæmpelse i stor stil.

I marts fik miljøminister Kirsten Brosbøll fjernet ni sprøjtemidler fra hylderne, og for ganske nylig forbød hun seks mere.

De koncentrerede sprøjtemidler bliver brugt i stort omfang, men det vil Kirsten Brosbøl også lave om på. Hun har derfor iværksat en kampagne, der skal få haveejerne til at bruge midler, der er færdigblandede.

Men der er heldigvis andre metoder til at få bugt ukrudtet uden at man nødvendigvis skal bøje ryggen. Ukrudtsbrændere er populære undtagen hos forsikringsselskaberne, som hvert år må udbetale store summer som følge af brande, der er forårsaget af uforsigtig omgang med brænderne.

Et svensk firma har for nylig lanceret en metode, hvor man bruger varmt vand mod ukrudtet, men metoden er mest velegnet til større, befæstede arealer og således ikke velegnet i grøntsagsbedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor må jeg og alle andre, der ikke bruger kemi, nok belave sig på at sørge for at holde ryggen i form, så vi resten af sommeren kan holde nyttehaven fri for ukrudt - med bøjet ryg og klør fem. God sommer.