Abonnementsartikel

Ukrudt skal vandes væk. Ikke med tilsætning af kemikalier i vandet eller med skum, som indeholder palmeolie på bekostning af nedhugget regnskov. Men simpelthen med vand med den rette temperatur og i den rette dosering. Det giver den højeste kapacitet til laveste kvadratmeterpris med et resultat på 100 procent.

Sådan er filosofien bag det svenske selskab Heatweed, som nu ruller ind over dansk ukrudt via en import- og forhandleraftale med Svenningsens Maskinforretning. Heatweed leverer både maskiner og metoden til at gøre kål på ukrudtet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udnytter energien

- Vandet skal have den rigtige temperatur, og det skal doseres på den rigtige måde. I anlægget cirkulerer vandet med 106 grader. Når det sendes ud mod ukrudtet, sker det med en temperatur på 98 grader. Ved at kombinere den rette temperatur med sensorteknologi kan vi udnytte energien optimalt. Derfor er Heatweed den mest effektive og energibesparende metode til ikke-kemisk ukrudtsbekæmpelse, forklarer indehaver af og teknisk direktør for Heatweed Technologies, Johan K. Rud.

Han har netop været en tur i Danmark for at demonstrere og forklare repræsentanter for en række kommuner om, hvordan man nakker ukrudt uden hverken kemi eller gasbrænder.

- Vi bruger vand. Ikke damp. Og vi er ikke afhængige af vejret, som det ellers er tilfældet med de fleste andre bekæmpelsesmetoder. Heatweed virker på langt de fleste typer ukrudt. Også de Roundup-resistente, fortæller Johan K. Rud, der har en baggrund som både agronom og ingeniør.

Ved demo-arrangementerne præsenterede Svenningsens de to mest populære modeller fra Heatweed. Dels en kompakt håndmaskine i Mid-serien, som magter at bekæmpe ukrudt på arealer op til 2.500 kvadratmeter på en arbejdsdag. Dels den store model 400/34 i Sensor-serien, som monteres på en redskabsbærer. Den kan nå helt op til 30.000 kvadratmeter per dag.

Mindre områder

Maskinen med håndlanse og mulighed for op til 45 meter vandslange sigter mod fortove, skrænter, parker, busholdepladser, rabatter og andre mindre områder. Med fuld vandtank vejer den under 1.000 kg. Vandforbruget er otte liter i minuttet. Maskinen monteres på en pickup, en trailer, en ATV eller en el-bil. Den store maskine med sensordrevet identificering af ukrudtet er beregnet på større opgaver som torve, fortove, gang- og cykelstier, parker og idrætspladser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om miljø og mennesker. Vi ser, at denne teknologi- og maskinløsning giver alle, som arbejder med ukrudtsbekæmpelse, en optimal udnyttelse af investeret tid og penge. Derfor valgte vi at lancere denne teknologi for det danske marked. Gasbrænding, som i de senere år har været den mest anvendte kemikaliefri løsning i Danmark, er en langsommelig metode og væsentligt dyrere i drift end Heatweed, siger Svenningsens administrerende direktør, Benny Svenningsen.

jf