Abonnementsartikel

Selv om bukkejagten nu kan foregå med lyddæmper på riflen, skal vi ikke forvente, at skoven bliver fri for bragene fra jægernes våben.

Dels er tilladelsen så ny, at kun få jægere har monteret dette udstyr, dels dæmpes braget kun lige omkring skytten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmarks Jægerforbund har lovliggørelsen af lyddæmperne vakt stor glæde, og her står konsulent Nicholai Vigger Knudsen parat med gode råd om brugen af lyddæmpere.

- Der afgives i Danmark flere end 1.000.000 riffelskud om året i forbindelse med jagt- og træningsskydning. Den påvirkning på miljø og helbred, som larmen fra de mange skud medfører, kan reduceres væsentligt ved brug af lyddæmpere, fortæller han.

Dæmper rekylen

Ud over at dæmpe lyden for skytten har lyddæmperen også den egenskab, at den også dæmper rekylen ved at opfange krudtgasserne, som fremkommer ved forbrændingen i skudøjeblikket. Det bevirker, at skytten bliver i stand til at afgive et endnu mere præcist skud, hvilket er med til at reducere risikoen for, at dyr bliver anskudt.

- Lyddæmperen er naturligvis en del af våbnet, men er på ingen måde den del, som er med til at gøre våbnet farligt. Derfor er det også Jægerforbundets holdning, at en lyddæmper skal opfattes på lige fod med en sigtekikkert eller et støtteben, da disse hjælpemidler på samme måde som en lyddæmper er med til at støtte jægeren i at afgive sit skud så sikkert og så præcist som muligt, forklarer Nicholai Vigger Knudsen.