Abonnementsartikel

Mange lokalsamfund i Danmark behov for nye løsninger, der skaber liv og jobs i landdistrikter, meningsfuld beskæftigelse for borgere med psykiske eller fysiske udfordringer og beskyttelse af lokale natur- og drikkevandsressourcer.

Med en støtte på 16 millioner kroner fra Villum Fonden vil Økologisk Landsforening og Biodynamisk Forening i et nyt projekt vise nye veje for "Det Samfundsnyttige Landbrug", der ikke bare skal levere mad af høj kvalitet, men også løse flere lokale udfordringer i tæt samspil med lokalsamfund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores landmænd står på spring med nye løsninger, hvor økologisk landbrug via lokalt samarbejde, skaber ny værdi for samfundet, naturen og landbrugene selv. Der er også nytænkning omkring ejerformer, -samarbejde og -finansieringsformer. Villum Fondens støtte muliggør udvikling og udbredelse af disse nye veje for økologi og lokalsamfund, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Günther Lorenzen, talsmand for Biodynamisk Forening, som er medinitiativtager til projektet, supplerer:

- Vores vision er, at landbrug igen bliver mere værdifuldt for lokalsamfundet, socialt, økonomisk og miljømæssigt. Det kræver nye former for samarbejde landmænd imellem, men også med lokalsamfundet.

Succeshistorier skal vise nye veje

Projektet tager udgangspunkt i en række konkrete landbrug landet over som cases på udvikling af bæredygtige modeller for generationsskifte, nye ejerformer og samarbejder mellem landmænd og det omkringliggende samfund.

- Målene i projektet er ambitiøse: Sammen med lokale kræfter skal vi udvikle, dokumentere og udbrede helt nye udviklingsveje for økologi. Nye veje som skaber plads til næste generation af økologer, og som finder nye værdi for landmænd og lokalsamfund ved at de går sammen om løsninger på natur, miljø, vækst, jobskabelse og plads til borgere med psykiske, fysiske eller sociale udfordringer. Potentialet er enormt, siger Ole Bloch Engellyst, leder af Faglig Afdeling i Økologisk Landsforening, og formanden i projektets styregruppe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erfaringerne fra de landbrug, der indgår i det treårige projekt, skal efterfølgende udbredes til inspiration for andre.