Biodiversitet.nu er den adresse, der skal indtastes på computeren eller smartphonen, hvis man vil med på skattejagt i naturen. Det mobile website er en del af projektet Biodiversitet Nu under Danmarks Naturfredningsforening.
Den rummer en liste med udvalgte dyre- og plantearter i den danske natur og foreningens håb er, at rigtig mange danskere får lyst til at klikke sig ind på sitet og indtaste de planter og dyr, de møder, når de er på skovtur, løbetur, cykeltur, fisketur eller med familien på stranden.
- Ved at registrere overalt i landet over en årrække kan vi få god dokumentation for, hvordan naturen har det. Den dokumentation kan bruges til at bedre naturens tilstand, fortæller Nora Skjernaa Hansen, der er naturpolitisk medarbejder i DN og projektleder for Biodiversitet Nu.
Sjovt at være med
Selv om det er alvor, skal det være sjovt at være med, fortæller Allan Nyhus, der er it-chef i DN og har været med til at udvikle sitet:
- Vi har lagt vægt på, at det er nemt at finde ud af, og at man via det mobile site kan få ny viden på en sjov måde. Og så kan man forhåbentlig bruge det som indgang til nogle sjove timer i naturen, hvor man for eksempel dyster om, hvem der kan få øje på flest markfirben - eller hvem der bedst kan genkende en engkabbeleje, siger han.
Det mobile website vil løbende blive udviklet få nye funktioner, men borgere i alle aldre opfordres til at gribe deres smartphone nu og være med. De fleste af arterne er nemlig lettest at få øje på her i sommermånederne.
Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond og er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Aarhus Universitet (DCE) og Københavns Universitet (CMEC). Projektet løber fra 2014 til 2020 og skal dokumentere ændringer i naturens tilstand. Projektet skal bidrage til at stoppe tilbagegangen i Danmarks biodiversitet.