Abonnementsartikel

Den stigende interesse for lokale fødevarer afspejler sig i fødevareudstillingen Mad For Alle på Landsskuet, hvor langt de fleste af udstillerne er lokale producenter. De præsenterer, sælger og tilbyder smagsprøver på kød, fisk, ost, øl, is, grøntsager og bær.

Fødevarerne kan nydes i en lille cafe, der indrettes ved siden af udstillerne i Mad For Alle-teltet. Undervejs vil der også være kokkeshow med blandt andet tv-kokken Claus Holm.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De danske forbrugere er vilde med lokale fødevarer. Et rundspørge fra Forbrugerrådet Tænk viser, at tre ud af fem forbrugere i løbet af det seneste år har købt fødevarer fra små producenter inden for en radius af 30 kilometer fra, hvor de bor.

- Vores undersøgelse viser, at forbrugerne er meget optaget af at støtte deres lokale producenter. Det giver rigtig god mening, da lokale producenter udover at skabe liv og arbejdspladser i lokalområdet også kan være med til at øge udbuddet og konkurrencen i dagligvarehandlen, der hvor man bor. Derudover kan det at købe lokalt produceret mad i nogle tilfælde også give forbrugeren friskere varer med længere holdbarhed, siger formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.

Oksen fra vestkysten

Blandt udstillerne er Sanne og Michael Abildtrup fra Vejlby ved Harboøre, hvor de har en Angus-besætning på 130 kvier og moderdyr, der plejer naturen langs vestkysten. Kødet sælges gennem et nystartet koncept - Vesterhavsoksen - der går ud på at lave det bedste oksekød på den mest naturlige og velfærdsmæssige måde, som afsættes direkte fra bedriften til private, restauranter, slagtere og detailhandel.

- Vi er med et i pilotprojekt hos Coop og Videncenter For Landbrug, der handler om at finde og afsætte lokale fødevarer. Her bliver hele vores sortiment af kød i første omgang solgt som frostvare i et par af lokale brugser, siger Sanne Abildtrup.

Markedsføringen af Vesterhavsoksen sker blandt andet ved deltagelse på dyrskuer og fødevareudstillinger som Mad For Alle på Landsskuet, hvor forbrugerne også har mulighed for at møde de levende dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se bøffen i øjnene

Sanne og Michael Abildtrup har ikke egne dyr med, men der er ikke langt fra Mad For Alles store telt til staldene, hvor andre kødkvægavlere for eksempel udstiller 23 Angus-dyr. I alt udstilles der 13 forskellige kødkvægracer, så uanset foretrukne oksekødtype er Landsskuet er en unik mulighed for at "se bøffen i øjnene".

Det er også titlen på en særlig udstilling i en af kvægstaldene, stald 19, med udstilling af kødkvæg og information om kvæg som naturplejere. Et af budskaberne fra projektet "Smag på naturen" er, at naturpleje med kvæg er godt for både naturens mangfoldighed og kødets smag.

Udstillere på Mad For Alle

Staarup Håndbryg, Højslev (specialøl)

Ikast Mikrobryg, Ikast (specialøl)

The Wild West Bisonfarm, Videbæk (bisonkød)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kræmmergård, Bækmarksbro (bær, æblemost og grønt)

Hvide Sande Røgeri, Hvide Sande (fisk)

Møltrup Herregård, Vildbjerg (svine- og oksekød, marmelade, saft, brød, kager, småkager)

Hveddegaard Bondegårds Is, Kibæk (is og sorbet)

Thise Mejeri, Thise (ost og mejeriprodukter)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vesterhavsoksen, Vejlby ved Harboøre (oksekød)

Sundhedsshoppen, Varde (naturlige byggesten til kroppen)

Hjemmemost.dk, Ølgod (æblemost og mosterimaskiner) Pedersborg Vin, Hindborg ved Skive (vin)