Abonnementsartikel

Der ingen grund til at bruge en masse penge på færdigt foder, når man selv kan lave grovfoder med en bedre kvalitet og højere næringsværdi. Men kvaliteten kommer ikke så meget fra det marktørrede hø som fra det ladetørrede hø.

Det mener planteavleren Klaus Holt, der er ophavsmand til et hø-tørringsanlæg, der bevarer mange af de næringsstoffer, som han mener går tabt ved at lade høet tørre på marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thyboen Klaus Holt har noget at have sin holdning i. Han vandt Landsskuets DM i hø i 2011 med et høslæt, tørret på en prototype af det tørringsanlæg, som han har udviklet i samarbejde med Scan-Plast.

- Hver gang høet bliver vendt ude på marken, falder der frø og blade af høet, og dermed går der værdifuld næring tabt. Og lucernespirer kan for eksempel ikke tåle overkørslerne, siger Klaus Holt.

Markant forskel

Han viser to rundballer frem. Den ene er marktørret, og dens gule farve står i en meget synlig kontrast til den andens lysegrønne farve.

- Den er tørret i anlægget, og man kan både se og lugte, at der er en markant forskel på de to partier, forklarer Klaus Holt og tilføjer, at der også ligger et moment af sikkerhed i at få høet ind i en fart, idet man ikke er afhængig af vejrets luner.

Hø-tørringsanlægget, Hay-Dry, består af en blæser, som blæser luft ind i et modul af komposit, og på den kan man stable to rundballer. Der kan sættes flere af disse moduler i forlængelse af hinanden efter behov, og Klaus Holt har fire moduler, der kan tørre op til otte baller ad gangen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Modulerne vejer ikke ret meget og kan sættes væk, når der ikke er brug for dem, påpeger han.

- Anlægget er især velegnet til hobbyavlere, der har tid til at holde øje med ballerne og tænde og slukke for blæseren efter behov. For selv om fugtigheden kommer ned på 17-18 procent efter måske en uges tørring, så begynder høet ofte at tage varme, efter at de er stillet væk, og så skal de op til tørring igen. Man skal have en fingerspidsfornemmelse for, hvordan høballen har det, uddyber han og stikker en tommelfinger ind i ballen for at mærke efter.

- Akkurat ligesom det marktørrede hø. Tit varmer det også, når det kommer ind.

- Man skal være opmærksom på høet i hvert fald en måneds tid efter presening, men så kan det også stå en hel vinter med kvaliteten i behold.

Luftens passage

Klaus Holt presser sine rundballer med en fastkammerpresser, hvor kernen i ballen ikke bliver for hård. Det har betydning for luftens passage igennem høet, når ballen skal tørres på anlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blæseren i Hay-Dry er på 4,7 kW, og når den skal køre i flere dage, har el-måleren naturligt nok fart på, men Klaus Holt har regnet på tingene.

- Som landmand betaler man kun omkring en krone pr. kW, og sammenligner man med arbejdet og maskinudgifterne i marken med vending og wrapning af høet, så er der faktisk penge sparet ved selv at tørre sit hø. Plus at det ladetørrede hø har en bedre kvalitet, forklarer han og tilføjer, at en ulempe med det wrappede eller ensilerede hø er, at holdbarheden ikke altid er god.

- Det sker tit, at høet tager varme og derved går nedbrydningen med svamp i gang, forklarer han.

Ud til foderhækken

Klaus Holt har selv to heste på ejendommen, og de kommer langsomt og nysgerrigt nærmere, da han kører en ladetørret høballe ud til en foderhæk , som den idérige mand også har udviklet i samarbejde med Scan-Plast.

Han får dårligt sat låget på foderhækken, inden hestene er i fuld gang med at æde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan lade hestene gå til foderet af ædelyst, uden at være bange for hestenes fordøjelse. Du kan sagtens fuldfodre med det her hø, også til heste med føl. Det er kun nødvendigt med tilsætning af de mineraler og måske lidt vitaminer, som det aktuelle høslæt eventuelt mangler.

- Og det smarte med denne nye foderhæk er, at mineralerne lægges oven på høet, og når låget er lagt på, er både hø og mineraler godt beskyttet mod regn, siger Klaus Holt.

Hans firma, Ecoholt, sælger i øvrigt disse foderhække, som blev præsenteret ved Hest & Ryttermessen i februar, og som nu skal vises på Landsskuet. Her vil Klaus Holt være at finde både på Økologisk Landsforenings stand og på CirkelEnergi/Scan-Plasts stand.

Ecoholt har hjemme på ejendommen "Enggaard" i Ullerup i Thy, og beskæftiger sig med udvikling og salg af produkter og udstyr inden for økologi og vedvarende energi.