Abonnementsartikel

En baneplaner skal klare flere opgaver i en enkelt arbejdsgang, og den skal være stabil og let at arbejde med. Sådan lød kravene fra en kunde til smedeværkstedet PC Maskiner i Skive for nogle år siden, idet kunden var træt af at skulle køre over sine ridebaner, først med en tromle for derefter at rive flere gange, inden han fik et tilfredsstillende resultat. Det kostede alt for meget tid, som han ikke havde.

- På det tidspunkt havde vi ikke erfaring med baneplanere, men vi fik i samarbejde lavet en model, der både river og tromler i én arbejdsgang og med små justeringer samt detaljer på maskinen gør, at arbejdet og finishen på ridebanen nu bliver en succes. Modellen har vi siden haft stor succes med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller Preben Christensen fra PC Maskiner, der udstiller sine baneplanere på Landsskuet, og samtidig vil begge modeller blive demonstreret på den nye ridebane mellem opvisningerne.

- En styrke ved vores baneplaner er blandt andet, at den er fremstillet af kraftigt jern, som gør den både tung og vridningsstabil. Det betyder også, at når maskinen kommer op i fart, så hopper den ikke på banen, hvilket et lettere redskab vil gøre. Derved er det med til at du får et jævn og pænt resultat, forklarer han.

Uden teknisk indsigt

Et af kravene fra den omtalte kunde var, at baneplaneren skulle kunne betjenes af folk uden teknisk indsigt, og det lykkedes ifølge Preben Christensen også at tilgodese dette krav.

- Vores baneplanere er konstrueret så enkelt, så det kræver ikke en stor stærk mand til at betjene maskinen, siger han og tilføjer, at baneplanerne er galvaniserede og dermed kan tåle at stå udendørs i al slags vejr.

Gennem årene har PC Maskiner udviklet ekstraudstyr til ridebaneplaneren. Det gælder blandt andet en hovslagsplov, der nemt kan klikkes op og ned - alt efter behov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden fås der et trepunkts drejetårn til den traktortrukne model, og med den kan man køre helt stabilt i buer og slinger.

Den traktortrukne baneplaner har en arbejdsbredde på 225 centimeter, mens ATV-modellen med hydraulisk hjulløft nøjes med en arbejdsbredde på 170 centimeter.

Men PC Maskiner har i kraft af eget værksted mulighed for at imødekomme særlige ønsker fra kunderne, såsom større arbejdsbredde eller andre typer tænder.