Abonnementsartikel

På landet er der ikke altid tradition for at låse dørene på gården. Men en åben stuedør eller et ulåst udhus med en buffet af værktøj og dyre maskiner virker som en magnet på tyve. Derfor opfordrer Topdanmark Forsikring landmændene til at låse efter sig, når de forlader hus, lade eller maskinhus.

- Når man er på et landbrug, så går man meget frem og tilbage. Man er lidt i stalden, så på værkstedet, så spiser man frokost i stuehuset og så er man måske i marken. Men man er "hjemme" hele tiden, og derfor virker det måske lidt omstændeligt at skulle låse efter sig hver gang. Men det er tyven ligeglad med, siger agronom i Topdanmark, Svend-Anker Worm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Topdanmark Landbrug får hvert år mange hundrede anmeldelser om tyverier. Tyvene stjæler ikke bare fra stuehusene, men også fra gårdenes udhuse. Og her er værktøj og små maskiner i høj kurs.

- Tyvene går især efter ATV'er, havetraktorer og plæneklippere samt el- og håndværktøjer. Værktøj er jo let omsætteligt, og er der så heller ikke låst af, er det jo en let sag for tyven. Så husk at låse - hver gang, siger Svend-Anker Worm. Bygningen skal være forsvarligt aflåst, hvis man vil have erstattet særligt indbo som elektronik og smykker. Man bør generelt være opmærksom på de krav til aflåsning, der stilles af ens forsikringsselskab.

Topdanmark opfordrer desuden til, at man investerer i nogle ordentlige låse til de bygninger, hvor man kun kommer hver anden dag og til de bygninger, som ligger væk fra alfarvej.

Få hjælp af naboen

Selv med en god lås på døren, er man ikke sikret ubudne gæster, når kalenderen står på ferietid. Så kan det være en god idé at få hjælp af sin nabo.

- Sørg for, at naboerne holder øje med gården, når du selv er på ferie. Så kan de være opmærksomme på, om der sker noget unormalt på ejendommen, mens man er væk, siger Svend-Anker Worm.