Abonnementsartikel

I det meste af Norden forsvinder den grønbrogede tudse i et foruroligende tempo, men på den kunstige ø Peberholm i Øresund kan den sjældne tudse fejre sit tiårs-jubilæum. Og det er ikke kun, der trives.

- Vi ser også en spændende udvikling i fuglelivet på Peberholm, siger Hans Ohrt, miljøkonsulent på Øresundsbron.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Peberholm bliver vegetationen tættere år for år. Den kunstige ø, som for bare 14 år siden var helt bar, fremstår nu grøn om sommeren. Nye planter får dog svært ved at etablere sig. Til gengæld ses en stærk og hurtig udvikling af fuglelivet.

I år kan Øresundsbrons eksperter konstatere, at klyden, som tidligere har parret sig på Peberholm, men ikke er blevet set i nogle år, er vendt tilbage. Et stort antal sildemåger parrer sig nu også på øen.

Planter og dyr har indtil nu fået lov til at udvikle sig frit på Peberholm, uden påvirkning fra mennesker. I år har man dog været nødt til at gøre en undtagelse, da skarven har slået sig ned.

- Det er kommet så mange skarver til, at Naturstyrelsen i Danmark har været nødsaget til at gøre noget for at holde bestanden nede. Det er først og fremmest af hensyn til lufthavnen i Kastrup, at dette har været nødvendigt, fortæller Hans Ohrt.

Selv den sjældne, grønbrogede tudse lever fortsat godt på Peberholm. Den blev først observeret på åen i 2004, hvilket betyder, at den i år kan fejre sit tiårs-jubilæum på øen. I maj tog Hans Ohrt og en af hans medarbejdere på en lidt usædvanlig tur på Peberholm, da de overnattede i telt, så de kunne studere tudsens liv på Peberholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi talte 17 tudser, primært på den sydøstlige side af Peberholm, fortæller Hans Ohrt.

Det er en god nyhed, eftersom den grønbrogede tudse efterhånden er meget skælden. På det svenske naturbeskyttelsesmyndighed Naturvårdsverkets røde liste over truede arter er den klassificeret som akut truet. Ifølge Naturvårdsverket findes den i Sverige kun ganske få steder i Skåne, samt på Utklippan i Blekinge. I Danmark findes den på enkelte øer.