Abonnementsartikel

For lidt mindre end et år siden købte Røde Kors i Danmark en Avant 630 minilæsser, som skulle assistere ved nødhjælpsarbejdet i Filippinerne efter den voldsomme tyfon Haiyan i november 2013, der ødelagde store dele af landet og dræbte omkring 6.000 mennesker.

De danske nødhjælpsarbejdere har haft så stor gavn af deres minilæsser, at de har doneret den til det filippinske Røde Kors.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den grønne minilæsser kan dermed fortsætte hjælpen i det tyfonplagede land, der rammes af cirka 20 tyfoner hvert år.

Tyfon gik i land

Senest blev landet ramt den 15. juli, hvor tyfonen Rammasun gik i land. Derfor har Røde Kors igen henvendt sig til Avant Danmark i Hørve for at erhverve sig endnu en Avant 630.

Jesper Ranch Nielsen, beredskabsleder ved Røde Kors' katastrofeafdeling, fortæller om valget af minilæsseren:

- Vi sendte opgaven i udbud hos forskellige maskinforhandlere. Derefter havde vi de forskellige kandidater gennem vores testfaciliteter for at sikre, at maskinen kunne håndtere de mangeartede opgaver, som arbejdet i de katastroferamte områder byder på. Her kiggede vi på pris versus størrelse versus løftekapacitet i forhold til maskinens størrelse samtidig med, at vi havde en række krav til maskinen, hvor blandt andet sikkerhedsbøjlen skulle være nem at afmontere, da vi skal rykke ud til det ramte område senest 48 timer efter katastrofen. Maskinen skal hurtigt ind og ud af flyet samtidig med, at den skal fylde mindst muligt. Her var Avanten bedst i test og levede op til kravene.

De rette redskaber

Med til maskinen har Røde Kors denne gang fået et par forlængede pallegafler, ekstra arbejdslys påsat og en skovl sammen med et reservedelskit, således at nødhjælpsarbejderne kan lave eventuelle småreparationer på maskinen på stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Katastrofeberedskabets arbejde består blandt andet i at opbygge sikre lejre, hvor nødhjælpsarbejderne kan bo, mens de udfører deres arbejde:

- Det er vigtigt, at de frivillige har en sikker base, hvor de kan opholde sig og alt fungerer, så de kan holde 100 procent fokus på nødhjælpsarbejdet. I opbygningen af disse lejre er der meget tungt udstyr, som skal fragtes rundt: Telte, køkkenudstyr, vandrensning og generatorer, fortæller Jesper Ranch Nielsen.

Avant 630 har en 28 hestes Kubota dieselmotor, en tophastighed på 15 kilometer i timen og en løftekapacitet på 1.400 kg.