At bo på landet var et helt naturligt valg for Paul Seerup Nielsen og Annette Nielsen, der begge er opvokset på landet. Ægteparret købte derfor en ældre ejendom på 1,5 hektar ved Aulum mellem Herning og Holstebro for otte år siden, men opvarmningen af huset var kostbar, og olieregningen kunne løbe op i 30.000 kroner årligt.
- Da de første tilskud til solceller kom frem, slog vi til og fik etableret et anlæg på 9,3 kW. Samtidigt fik vi lavet et jordvarmeanlæg med varmepumpe, og det hele blev finansieret ved et energilån, fortæller Paul Seerup Nielsen.
Plus på kontoen
Energilånet betaler sig selv tilbage i løbet af 12 år, hvorefter både solcelle- og jordvarmeanlæg vil være betalt. Med en forventet levetid på 25 år for solcellerne er der således mange år, hvor der står plus på energikontoen.
- 2013 har været et meget solrigt år, hvor vi har produceret mere strøm end forventet, men vi tør ikke regne med samme gode tal fremover, siger Paul Seerup Nielsen. Han oplyser, at anlægget genererede 7.800 kW i 2013, mens familien i samme periode købte 3.700 kW.
- Sammenlignet med det tidligere forbrug på olie plus et el-forbrug på 6.000 kW, ser økonomien jo helt fornuftig ud, lyder det samstemmende fra ægteparret Nielsen.
Miljøhensyn tæller
Men det er ikke kun pengepungen, der tæller. Annette Nielsen indskyder nemlig, at også miljøhensyn spillede ind ved valget af den alternative energi.
- Vi vil jo gerne bidrage til at formindske CO2-udslippet, siger hun.
Som egen producent af strøm bliver det en naturlig del af hverdagen at holde øje med solen.
- Tidligere tænkte jeg ikke over, hvornår vaskemaskinen eller opvaskeren blev startet. Men efter at vi har fået solcellerne, er jeg meget opmærksom på, om solen skinner, når maskinerne startes, forklarer hun.
Ægteparret overvejede en overgang at opstille solcellerne på jorden, men i Herning Kommune skal de stå inden for 20 meter fra huset.
- Det betød, at de skulle stå i vores have, og det brød vi os ikke om, så de kom op på de sorte tage, hvor de passer fint, siger Paul Seerup Nielsen.
Anlægget består af 60 tyndfilmspaneler på hver 155 Watt. 30 vender mod øst og 30 mod vest på hver side af familiens garagebygning.