Abonnementsartikel

Aspen 2 Full Range Technology alkylatbenzin kan mange ting, herunder også holde luftfiltret på havemaskinerne rent i længere tid.

Sådan stod der i Fritidsmarkedet nummer 100, og netop detaljen med luftfiltret har en kvik læser undret sig over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men totakts-motoren slår faktisk i kraft af sin særlige konstruktion noget af indsugningsgassen tilbage i karburatoren og dermed også i luftfilteret, idet indsugningsgassen bliver brugt til at skylle udstødningsgasserne ud.

- Almindelig benzin indeholder opløsningsmidler, der bliver hængende i filteret, mens alkylatbenzinen er fri for disse opløsningsmidler, og dermed holdes luftfilteret rent i længere tid, forklarer Sonny Bäck, der står for teknik- og salgssupport i Aspen.

Alkylat er som mørbraden

Ved samme lejlighed benytter Sonny Bäck sig af chancen for at fortælle lidt om alkylatbenzin.

- Jeg plejer gerne at sammenligne råolie med en hel okse, hvor almindelig benzin er det billige hakkekød, mens alkylatbenzinen er mørbraden. Det er det reneste produkt fra raffineringen og indeholder derfor færre skadelige stoffer, siger han og fortsætter:

- En moderne bilmotor er computerstyret og har katalysator, der effektivt håndterer mange af de skadelige stoffer fra forbrændingen af den almindelige benzin, mens en plæneklipper har gammeldags teknik, der udleder store mængder uforbrændt benzin samt skadelige stoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forklarer endvidere, at forskellen på motorteknikken er så betydelig, at udledningen fra en times gåtur bag plæneklipperen svarer til at stå bag en bil med motoren kørende i tomgang i 300 timer.

- Derti kommer, at almindelig benzin indeholder stoffet benzen, som ikke kun er kræftfremkaldende, men også kan skade menneskets arveanlæg. Alkylatbenzin er derimod fri for stoffet benzen.

Sonny Bäck vedgår gerne, at alkylatbenzin er dyrt, men påpeger samtidigt, at de mængder, som havejerne forbruger på et år, er beskedne.

- Det drejer sig måske om 10 liter om året, og merudgiften er vel prisen på et par pizzaer. Set i lyset af den forurening, som både menneske og miljø udsættes for, er prisen nok overkommelig for de fleste, siger han.

Aspen 2 Full Rate Technology er det seneste skud på stammen af brændstoffer til totaktsmotorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Benzinen er tilsat 2 procents biologisk nedbrydelig olie.

- Det betyder, at hvis man spilder lidt af den olieholdige benzin, vil mere end 60 procent af olien være nedbrudt efter kun 28 dage, siger Sonny Bäck.jf