Uden for Hadsten i Østjylland ligger en nedlagt gård på 500 kvadratmeter, der opvarmes af en enkelt luft-til-vand varmepumpe. Her bor Mogens Hedegaard med sin familie, og fra adressen driver han også facadefirmaet Tresen A/S.
- Oprindelig havde ejendommen oliefyr, som vi udskiftede med et stokerfyr ved overtagelsen, fortæller Mogens Hedegaard.
- Da vi besluttede at rive længerne ned for at bygge nyt, ønskede vi en varmeforsyning, som kunne passe sig selv. Valget kunne sagtens være faldet på jordvarme, hvor jeg selv kunne have gravet slangerne ned, men da vi netop havde anlagt en pæn græsplæne, ville vi være kede af at grave den op igen. Så vi endte med en luft-til-vand varmepumpe som den enkleste løsning, siger Mogens Hedegaard.
Velisoleret bygning
Gården overtog familien for 12 år siden. Stuehuset på 270 kvadratmeter blev grundigt renoveret og isoleret ved overtagelsen. Der er gulvvarme i stueetagen og radiatorer på 1. sal.
De gamle avlslænger blev revet ned i 2012 og afløst af en velisoleret nybygning på 240 kvadratmeter. I den har Mogens Hedegaard sit kontor på 50 kvadratmeter, hvor der er stuetemperatur.
Resten af bygningen holder en temperatur på 10-15 grader i den kolde tid. Her er der blandt andet garager. Over alt i nybyggeriet er der gulvvarme. Opvarmningen klares med den største af Vølunds luft-til-vand varmepumper, som beviste sin ydeevne i den hårde og lange vinter 2012-2013.
Solceller betaler
I 2013 var elforbruget godt 33.200 kWh, svarende til cirka 52.800 kroner efter reduktion i elafgiften.
Det er det samlede elforbrug, som omfatter varmepumpe og brugsvand, eget vandværk, belysning inklusive 65 lysstofrør samt maskiner i værkstedet og privat. Forbruget til at drive varmepumpen vurderer Mogens Hedegaard til at være to tredjedele af det samlede forbrug, hvilket vil sige i størrelsesordenen 22.000 - 23.000 kWh. Så det koster cirka 35.000 kroner at opvarme de godt 500 kvadratmeter.
I 2013 blev der monteret solceller, som betaler en fast del af strømforbruget.
- Sammen med varmepumpen er det en superidé, slår Mogens Hedegaard fast.
Både til nyt og gammelt
Energikonsulent hos OK, Kurt Justesen, mener, at man bør vælge et luft-til-vand-anlæg i eksisterende boliger, nyere som ældre.
- Det er en billig installation, og der er intet omkostningstungt gravearbejde, siger han.
Jordvarmeanlæg bør ifølge Kurt Justesen vælges, når der er tale om en nybygning, og når der alligevel udføres gravearbejde.
Opvarmning med varmepumpe sidestilles med elopvarmning af boligen. Når årsforbruget er på over 4.000 kWh, er man berettiget til reduktion i elafgiften af det forbrug, som man har over de 4.000 kWh, og denne reduktion er med til at gøre varmepumper til en god investering. Luft-vand varmepumper har ifølge energiselskabet OK typisk tjent sig selv ind på otte år.