Abonnementsartikel

I Danmark udvikles brændeovne, der næsten ikke udleder partikler og samtidig har en god virkningsgrad.

Den gode nyhed bringes i Ingeniørens netavis, hvor seniorforsker på Teknologisk Institut, Jes Sig Andersen, igennem en halv snes år har testet brændeovne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er min klare overbevisning, at vi i Danmark udvikler nogle af de mest effektive brændeovne i Europa, siger han.

Blandt de allernyeste er en ovn fra Rais, der har videreudviklet et tysk koncept med to forbrændingskamre og automatisk luftstyring. Dermed har Rais opnået en effektivitet på 86 procent samtidig med et lavt partikeltal på 0,6 gram pr. kilo brænde.

Også den danske brændeovnsfabrikant Hwam har udviklet en version af automatisk regulering af forbrændingen, som kaldes en intelligent autopilot. Den måler på iltkoncentration og temperatur i skorstenen og tilpasser luftindtaget, så forbrændingen hele tiden optimeres.

Teknologien styrer perfekt

Udviklingen af autopiloten er sket i samarbejde med DTU Kemi­teknik med støtte fra EUDP, og en del af projektet har bestået i at sammenligne målinger mellem eksisterende ovne med manuel styring og nye ovne med autopilot.

Seniorforsker Jytte Illerup fra DTU Kemiteknik siger, at der er rigtig stor forskel på manuel fyring og den automatiske:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er en markant forøgelse af virkningsgraden, når teknologien tager over og styrer forbrændingen perfekt, siger hun til ing.dk.

Hun tilføjer, at det faktisk er svært at fyre optimalt, fordi forbrænding er så kompliceret en proces, og at det for den almindelige brændeovnsbruger i mange tilfælde er svært at se, om der er en optimal forbrænding. Læs mere på ing.dk.