Abonnementsartikel

Det fineste produkt fra raffinering af råolie er alkylat, og ud fra alkylatet kan man fremstille alkylat-benzin, der er væsentligt renere end almindelig stander-benzin.

Denne særligt fine benzin har mange gode egenskaber, herunder en renere forbrænding og gode lagringsevner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Englænderne havde problemer med benzinen til de legendariske Spitfire-fly med højtydende V12-motorer, men løste problemerne ved at bruge alkylatbenzin.

Med alkylatbenzin kurerede en svensk ingeniør 1970'erne problematiske Volvo-biler, der gik på eksport til fjerne lande.

Det fortæller teknik- og salgsupporter Sonny Bäck fra det svenske firma Aspen, der fremstiller alkylatbenzin.

- Når bilerne skulle lastes og losses, blev motorerne udsat for mange start og stop. Det kunne tændrørerne ikke holde til. Samtidigt kunne der gå op til et halvt år, før bilerne var fremme, og så var benzinen nærmest ubrugelig. Men ved at hælde lidt alkylatbenzin på bilerne stoppede problemerne med tændrørene, og brændstoffets gode lagringsegenskaber betød, at benzinen holdt sig frisk i lang tid.

Malersyndromet i skoven

Gennem mange år stod skovarbejderne i timevis ved deres osende motorsave og indåndede gasserne - herunder opløsningsmidler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover at nedbryde hjernen som hos malere forårsagede opløsningsmidlerne hos de omtågede skovarbejdere flere arbejdsulykker.

Svenskeren Roland Elmäng hørte om skovarbejdernes vilkår og besluttede sig for at udvikle et specialbrændstof til motorsavene med alkylat som hovedkomponent.

Han skabte et forædlet brændstof, som ikke kun var bedre for skovarbejdernes helbred, men også for motorsavene. Det renere og effektivere brændstof gav helt enkelt motorerne en bedre ydelse og driftssikkerhed. Samtidigt kom der en bonus i form af en positiv miljøeffekt som følge af mindskede udslip.

Roland Elmäng fik Husqvarna som partner og viste sit produkt på en messe i 1989.

- Skovarbejderne købte Aspen-benzinen fra dag et. Hans produkt blev omgående en succes, fortæller Sonny Bäck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Navnet Aspen er hentet fra søen Aspen i det vestlige Sverige, hvor Roland Elmäng indledte sit brændstof-eventyr.

I dag er Aspen ejet af den svenske koncern Lantmännen og er verdensledende inden for udvikling af specialtilpassede brændstoffer.