Abonnementsartikel

Tyren Akkedal Hero PP er homozygotisk pollet, hvilket betyder, at alt dens afkom genetisk vil være hornløst - pollet - uanset moderens genetiske status for horn. Derfor er sæd fra denne tyr efterspurgt, oplyser Dansk Limousine Forening

Flere gode heterozygotisk pollede tyre, som giver 50 procent hornløst afkom, har nået brugsplanen, men det ideelle er dog homozygotisk pollede tyre, der giver 100 procent hornløst afkom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Horn er ikke bare overflødige. De er også uønsket hos de danske kvægavlere, da horn udgør en sikkerhedsrisiko for landmanden og andre, der kommer i kontakt med dyrene. Derfor afhornes reelt alle kalve, der kan tænkes at skulle indgå i avlen.

Horn giver problemer

En stor del af de kalve, der opdrættes med slagtning for øje, afhornes også, da horn også kan være et problem dyrene imellem og kan betyde stangeskader i stalden eller under transport til slagteriet.

Selve afhorningsprocessen er et indgreb, der belaster kalvene, og de kan være sløje det meste af et døgn efter indgrebet. Dertil kommer, at afhorningen er en omkostning både i tid og i kroner, da dyrlægen som minimum skal bedøve de kalve, der skal afhornes.

Små kødkvægsproducenter, der bestiller dyrlæge til at foretage både bedøvelse og selve afhorningen, kan spare 5-700 kroner for hver gang, en kalv ikke skal afhornes.

Akkedal Hero PP, der er opdrættet af Ejner K. Jeppesen, Silstrup, er efter Dansk Limousine Forenings brugstyr Risvang Elvis PP og har Ryde Baron som morfar.jf