Abonnementsartikel

Hvis man kigger op mod himlen på en stille sommeraften, kan man somme tider se en sort skygge, som lynhurtigt suser forbi. Mange tror måske, det er en fugl, men tit er det en flagermus, som er på jagt i skumringen efter insekter, som den fanger i flugten.

I Ugens Naturoplevelse fra Danmarks Naturfredningsforening findes blandt andet en opskrift på en flagermusekasse. Så kan man måske få sin egen "Batman-familie" ude i haven.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Man skal nemlig ikke være bange for flagermus. Tværtimod kan man have stor glæde af at iagttage dem, mens de laver de mest fantastiske luftakrobatiske øvelser.

Forunderlige flagermus

Der findes 13 arter af flagermus i Danmark. Nogle af dem er meget sjældne og lever kun få steder.

Den største danske flagermus er brunflagermusen med et vingefang på omkring 35 centimeter, mens dens krop kun bliver omkring 7,5 centimeter lang. Den mindste flagermus, dværgflagermusen, har et vingefang på omkring 21 centimeter og en kropslængde på 4 centimeter.

Flagermus er de eneste pattedyr, der kan flyve. Nogle flagermus kan flyve op til 55 kilometer i timen. Flagermus har ikke vinger med fjer ligesom fuglene. Vingerne er i virkeligheden flagermusens underarm og fingre med udspændt hud mellem knoglerne.

Byg en flagermuskasse

Sæt kassen op i et træ eller på en mur i mindst fire meters højde. Kassen må af hensyn til varmen ikke hænge i direkte sollys.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til siderne, forsiden og bunden af kassen skal bruges vandfast krydsfiner. Bagsiden og taget laves af ru brædder. Så har flagermusene noget at holde fast i, når de hænger med hovedet nedad.

Sav først bagsiden, forsiden, taget og de to sider ud. Kassen skal være mindst 30 centimeter høj, mindst 10 centimeter dyb og mindst 20 centimeter bred. Vent med at lave bunden til sidst, så kendes kassens præcise størrelse.

Indflyvningshullet er forneden. Det må ikke være mere end to centimeter bredt. Det holder småfuglene væk. Søm kassen sammen og sæt bunden fast.

Sæt låget fast med hængsler. Så kan kassen let gøres ren. Skru to øskner fast på bagsiden af kassen og bind den fast på et træ ved hjælp af en snor. jf