Abonnementsartikel

At dyrke frugt og grønt på ganske lidt plads som i krukker, kasser og højbede er en markant havetendens i disse år.

Det fortæller Gusta Clasen, der er havefaglig formidler i Haveselskabet og nævner, at tomater, jordbær, lave ærter, chilier og blomsterkarse kan dyrkes i kurve eller ampler, som hænger ned fra taget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det udnytter pladsen i højden og ser meget dekorativt ud. Desuden kommer afgrøderne op i en højde, hvor solen kan skinne på dem, så de hurtigere modnes. Resultatet bliver bedst, hvis man vælger sorter, der er lave og tætte. Der findes for eksempel lave busktomater, som er beregnet til potter, og som vil vælde frodigt ud over kanten, siger Gusta Clasen og tilføjer, at særligt tomater har brug for meget vand og gødning, når de dyrkes i hængende beholdere, hvor jorden hurtigere tørrer ud.

Man kan også dyrke krydderurter som timian, purløg eller morgenfruer i metaldåser, der hænger ned fra taget eller på et trådhegn.

- Det er en sjov idé, som både pynter og gør det muligt at dyrke spiselige planter på en noget utraditionel måde. Men du skal være villig til at vande ofte - måske flere gange om dagen, hvis det er varmt, forklarer Gusta Clasen.jf