Abonnementsartikel

Det har længe været kendt at danske væksthusgartnere har haft store udfordringer med at drive en rentabel forretning på grund af et stort prispres fra udenlandske producenter samt et øget krav om bæredygtighed fra aftagerne af produkterne. Der har derfor været behov for at nytænke væksthusenes forretningsplaner mod en bæredygtig produktion, og et af de store fokusområder har været branchens energiforbrug.

Den danske producent af solcellepaneler, Gaia Solar, har udviklet et solcellepanel specielt til integration i væksthuse. Panelet findes i to varianter. En type til standard væksthuse, hvor cellerne udfylder hele panelet, og en type med færre celler til såkaldte hollænderhuse, der tager højde for skygge i den nederste region af tagfladen. Panelet er udviklet i samarbejde med Viemose-Driboga, men passer også til andre væksthusfabrikater.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Reduceret lysniveau

Panelerne minimerer mængden af direkte solindstråling, og er ideelle til områder af væksthuse, hvor der er behov for et reduceret komfortabelt lysniveau. For eksempel arealer til vækst af moderplanter, i pakningsarealer med videre.

Synligt bevis

Danmark er i forvejen kendt for bæredygtige løsninger. Ved at integrere solenergi i væksthus kan dette potentiale udnyttes til at skabe grønne konkurrencefordele for væksthusgartnerier. Da panelet kan integreres direkte i væksthuskonstruktionen, er det tilmed et meget synligt bevis på gartneriets bæredygtighed.

Danmark huser 400 væksthuse med et samlet energiforbrug på 5267 TJ, hvoraf ca. 20 procent anvendes til el. Ved at erstatte den traditionelle el med vedvarende energi er det muligt for væksthusene at reducere deres CO2-udledning markant og for alvor tage skridtet mod bæredygtighed.

Del af forskningsprojekt

Løsningen er udviklet af Gaia Solar i samarbejde med rådgivningsvirksomheden AgroTech og væksthusproducenten Viemose-Driboga under projektet Bæredygtig Væksthus-produktion og er støttet af Markedsmodningsfonden.