Abonnementsartikel

Perovskit har potentiale til at slå silicium af pinden som det foretrukne materialer til fremstilling af solceller, og ifølge ing.dk er det ikke længere utopi at forestille sig solenergi, der er billigere end energi fra fossile brændsler.

Efter fem års arbejde er er effektiviteten i perovskit-solcellen steget fra 3,8 til 17,9 procent. Det er en stigningstakt, som ingen anden solcelle­teknologi kommer i nærheden af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Perovskit er ikke navnet på et bestemt mineral, men på en hel gruppe af mineraler med samme krystalstruktur. Det første af disse mineraler blev opdaget i Uralbjergene i 1839 og opkaldt efter den russiske mineralog Lev Perovskij. Men det var først i 2009, at perovskit for første gang blev brugt til fremstillingen af en solcelle, og siden er der sket bemærkelsesværdige fremskridt. I dag er de fleste kommercielle solceller baseret på monokrystallinsk silicium, som ikke forventes at falde yderligere i pris. Mens de traditionelle solceller er tykke og tunge, er laget af perovskit i en solcelle af mikroskopisk størrelse, hvilket gør mineralet særdeles interessant.