Abonnementsartikel

Henning Nielsen er fritidslandmand ved Varde og har 32 stykker Angus-kvæg gående et par kilometer fra stuehuset.

Vand til dyrene kommer fra en nærliggende å, hvor Henning Nielsen med håndkraft har hentet tusindvis af liter vand igennem mange år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i foråret 2014 købte han en vinddrevet vandpumpe af Thue Krupa-Hansen, der fremstiller de såkaldte Sparco-møller - en konstruktion, der stammer fra 1950'erne.

Og siden har spanden og det slidsomme arbejde med at hive vand op fra åen været overflødig.

- Der er overflod af vand, og karret har aldrig været tomt, siger Henning Nielsen og peger på det overfyldte kar med omkring 1.500 liter vand.

Små landbrug

Sparco-pumpen havde sin storhedstid, mens landbrugene endnu var små og dyrene gik ude. Men selv om strukturudviklingen har ændret landbruget voldsomt, findes der også i dag behov for at kunne pumpe vand uden at være afhængig af strøm.

Det oplever Thue Krupa-Hansen, der for et års tid siden overtog rettighederne til at fremstille Sparco-pumperne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De bliver blandt andet brugt til at sænke vandspejlet i diger og pumpe vand væk fra lavninger på markerne. Enkelte bliver brugt til at overrisle drivhuse - ja, der er sikkert mange flere anvendelsesmuligheder, fortæller Thue Krupa-Hansen.

Overtog fabrikationen

Konstruktionen er udtænkt af smeden i Næsbjerg ved Varde, Hans Lauridsen, tilbage i 1950'erne, og her begyndte Thue Krupa-Hansen som fejedreng.

- Jeg kom senere i lære ved Næsbjerg Maskincenter og har lavet masser af pumper der. Derfor var det nærliggende at overtage fabrikationen, da ejerne af Sparco ville afhænde virksomheden, fortæller han.

Thue Krupa-Hansen er landbrugsmaskinmekaniker og indehaver af Maskinservice Vest. I marts 2013 overtog han således produktionen af den vinddrevne vandpumpe Sparco fra det nu lukkede Næsbjerg Maskincenter.

Han er ene mand i sit firma og kører service for sine landbrugskunder, så det er især i vintermånederne, at han får tid til at producere pumperne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så laver jeg en ordentlig stak, som står klar til foråret, siger han.

Møllen fremstilles i to udgaver - en lille to-vinget pumpe og en større fire-vinget pumpe med kapaciteter fra 180-500 liter pr. time.

Princippet i pumpen er, at vingerne drejer en aksel, hvor en excentrisk tap driver en stang i en op- og nedadgående bevægelse. Stangen påvirker en gummimembran i pumpehuset, og derved opstår der et undertryk, som suger vandet op.