Abonnementsartikel

Jette Lissau i Holte har opnået en markant besparelse på varmeregningen ved at vælge en speciel jordvarmeløsning til sin villa fra 1969.

Med lodrette boringer, der henter den vedvarende energi op fra næsten 200 meters dybde, henter hun varme op fra jorden, og samtidig bevares hendes have.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Netop hensynet til haven, som Jette Lissau har passet og plejet i mange år, betød, at almindelig jordvarme ikke kunne komme på tale. Hun har i stedet valgt en nøglefærdig jordvarmeløsning fra Weishaupt med jordsonde, hvor der laves en lodret boring i stedet for at grave jordslanger vandret ned på et større areal med sol.

Jordsonden er etableret diskret i indkørslen foran carporten, og i fyrrummet har en 11 kW varmepumpe erstattet den gamle oliekedel.

Jette Lissau ser frem til klare fordele ved sit skifte til vedvarende energi:

- Mit hus er på 147 kvadratmeter med 56 kvadratmeter opvarmet kælder, og den nye jordvarmeløsning vil fungere i resten af husets levetid. Den lodrette boring er 196 meter dyb, og der er lagt 800 meter sonde ned i et dobbelt U-rør for at hente jordens "gratis" energi op.

- I forhold til olie, hvor mit forbrug har været på 3.100 liter pr. år, er mine årlige udgifter til opvarmning og varmt vand nu kommet ned på en tredjedel. Forbruget ligger på ca. 7.000 kWt, det vil sige under 12.000 kroner, så besparelsen er på omkring 25.000 kr. om året, siger hun og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at jeg har et afkast på over otte procent skattefrit af min investering i den grønne omstilling, som har været på 300.000 kroner for hele løsningen, inklusiv boringen og en varmepumpe af højeste kvalitet.jf