Abonnementsartikel

De nye regler for afregning af solcellestrøm gør denne form for alternativ energi mindre attraktiv. Og den øgede støtte til egenproduceret strøm - 1.30 kroner pr. kWh - lader vente på sig, idet EU har stillet spørgsmål ved udformningen af denne støtte.

Energirådgiver Rune Schmidt fra Energitjenesten på Ærø siger, at det er størrelsen af ens eget elforbrug, der er afgørende for økonomien i solcelleanlægget med de nye afregningsregler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der kan være god fornuft i at etablere et lille solcelleanlæg for private, hvis man gør anlægget mindre, men det forudsætter dog stadig den forhøjede afregningspris, som ikke er godkendt endnu.

- Hvor man tidligere kunne dimensionere anlægget til ens årlige forbrug af strøm, må man i dag regne på det faktiske timeforbrug, da der efter de nye regler afregnes time for time, forklarer han og tilføjer:

- Så er det måske kun et halvt så stort anlæg end tidligere, for med de nye regler sælger man sin overskydende strøm for 60 øre pr. kWh, mens købsprisen ligger på omkring to kroner pr. kWh.

- Så den strøm, man selv kan bruge her og nu, vil være to kroner værd, og det er derfor dette forbrug, der skal ligge til grund for solcelleanlæggets størrelse forklarer han og tilføjer:

- Regner man kun de 0,60 kroner pr.kWh i stedet for 1,30 kroner pr. kWh, så betyder det et par ekstra år, før anlægget er tilbagebetalt, typisk samlet omkring 13-14 år, mens man med 1,30 kroner pr. kWh vil ligge på 11-12 år tilbagebetalingstid. Men altså stadig noget højere end de 7-9 år man tidligere har ligget på med den årsbaserede nettoafregning samt muligheden for at afskrive skattemæssigt på anlægget, hvilket man heller ikke kan længere.