Abonnementsartikel

Husstandsvindmøllen blev udviklet til at lave el til eget forbrug, og det vil altid være en god forretning, uanset prisen på overskydende strøm. Sådan siger Kurt Østergaard, der er direktør og stifter af KVA Vind.

- Efter min mening er det ikke usikkerheden om prisen i sig selv, der er det store problem. Problemet er, at branchen - inklusive os selv - på det seneste har fokuseret så meget på den gunstige afregningspris på 2,50 kroner, at markedet ikke tror, at en husstandsvindmølle er en god investering, medmindre den høje afregningspris godkendes i EU. Man har simpelthen fået opbygget den overbevisning hos kunderne, at en vindmølle kun kan forrente sig, hvis man kan sælge en stor mængde strøm til en forholdsvis høj pris, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

150 hustandssvindmøller

KVA Vind, eller KVA Diesel som det tidligere hed, har gennem årene leveret og opstillet cirka 150 husstandsvindmøller i Danmark, og firmaet oplever nu en vis tilbageholdenhed, når det drejer sig om investering i en husstandsvindmølle.

Årsagen er den usikkerhed de potentielle nye mølleejere naturligt føler, fordi de ikke kan få klarhed over den fremtidige afregningspris for de kilowattimer, mølleejerne ikke selv bruger.

EU forsinker

I Danmark har man allerede vedtaget en afregningspris på 2,50 kroner, men stadfæstelsen af denne pris i EU lader vente på sig, hvilket har fået en række potentielle kunder til at skubbe den endelige beslutning foran sig, og det ærgrer Kurt Østergaard:

- Vi må hurtigst muligt vende tilbage til det udgangspunkt, som er fundamentet for hele branchen: Nemlig at man skal investere i en husstandsvindmølle for at kunne producere grøn energi til eget forbrug til en yderst konkurrencedygtig pris og uden at være afhængig af myndighedernes skiftende holdninger til elpriser og -afgifter. Den holdning er der da heldigvis andre, der deler med os, og derfor stiller vi også stadig gennemsnitligt en mølle op hver uge, EU's langsomme sagsbehandling til trods, forklarer han og tilføjer:

- Samtidig giver det en enorm frihed at være sin egen energileverandør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere af Kurt Østergaards kunder har valgt en løsning, hvor de kombinerer en husstandsvindmølle med en varmepumpe og på den måde leverer vinden hele husstandens energiforbrug til en fornuftig pris og uden brug af fossile brændstoffer.

Modsvarer indkøbsprisen

- Den strøm og olie, som man ellers skulle købe med beskattede penge, får man nu leveret af sin egen vindmølle. Og skulle der være noget i overskud, vil man også fremover have mulighed for at sælge dette til elselskabet - måske ikke til "overpris", men formentlig stadig til en pris, som modsvarer indkøbsprisen for el på fornuftig vis, påpeger han og tilføjer:

- Brugen af varmepumpe ses også ofte i kombination med solceller, men den kombination kan slet ikke klare sig sammenlignet med kombinationen varmepumpe/vindmølle, mener Kurt Østergaard.

- Forskellen er, at solcellerne producerer mest energi, når vi ikke har behov for varmen, mens det med vindmøllen forholder sig lige omvendt, siger han og fortsætter:

- Jeg tror ikke der er nogen som forestiller sig, at prisen på energi vil falde hen over de kommende år. Har man en god placering til en husstandsvindmølle og et forholdsvist stort privat forbrug af energi, er det ganske enkelt om at komme i gang. Går det som vi venter, bliver investeringen bare bedre og bedre efterhånden som tiden går.

Artiklen fortsætter efter annoncen

jf