Abonnementsartikel

Haveejerne er ofte lidt for rundhåndede, når der skal gødes i haven. Det viser en række jordbundsanalyser, som Haveselskabet har foretaget.

- Vores analyser viser, at gødningstallene i haverne generelt ligger i den høje ende, og det peger i retning af, at der generelt bliver gødet for meget i haver. Især niveauet for fosfor og kalium var for højt i jordprøverne. Det er skidt, da overgødskning hverken er godt for planterne eller miljøet, fortæller Haveselskabets havefaglige leder, Jesper Carl Corfitzen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kan dog godt forstå, at man som haveejere nemt kan komme til at gøde for meget.

- Når man er passioneret havedyrker, vil man jo gerne gøre det bedste for at få sine planter til at trives og giver måske lige en sjat for meget, fordi man tror, at det er godt for planterne, men det er en misforståelse. Planterne trives bedst med den rette mængde og type af gødning.

Men selv hvis man læser doseringsvejledningen på gødningen grundigt og forsøger at gøre det helt rigtigt, kan det ifølge Jesper Carl Corfitzen være svært at ramme den rigtige mængde gødning.

- Der er stor forskel på, hvor meget gødning, forskellige haver har brug for. Det afhænger af flere forhold i den enkelte have, for eksempel om jorden i haven er sandjord eller lerjord, om man dyrker roser, grøntsager eller rododendron, samt af hvor mange næringsstoffer, der er tilbage i jorden fra tidligere års gødskning, fortæller han.

Tilpasset gødningsplan

Det kan derfor være en god idé at få lavet en jordbundsanalyse af havejorden og få en gødningsplan, der er tilpasses den konkrete have, og de planter man dyrker - hvad enten det nu er engelske roser, saftige gulerødder eller noget helt tredje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har Annette Skov erfaret. Hun fik sidste efterår lavet en jordbundsanalyse gennem Haveselskabet og modtog i foråret en konkret gødningsplan, som hun har fulgt hele sommeren.

- Jeg er blevet meget klogere på min jord, og mine grøntsager vokser som aldrig før. Tidligere gødede jeg alt for meget, men nu følger jeg den gødningsplan, jeg har fået lavet gennem Haveselskabet, og det har gjort det hele mere konkret og enkelt, fortæller Annette Skov.

Hos Haveselskabet kan man ved at indsende en jordprøve få lavet en jordbundsanalyse af sin havejord. Haveselskabet sørger derefter for at omsætte de kemiske formler og tal til en konkret og enkel plan, som er lige til at følge. En standardgødningsplan for et haverum som for eksempel køkkenhaven koster 490 kroner, hvis man er medlem af Haveselskabet.