Abonnementsartikel

Arbejdet med bevarelse af gamle husdyrracer som sortbroget dansk landracesvin, rød dansk malkerace og dansk landhøne får nu en hjælpende hånd fra regeringen og Enhedslisten.

- De gamle danske husdyr er en vigtig del af vores kultur og historie. Det er dyr, der har udviklet sig i pagt med naturen og de landmænd, som har passet dem. Det skal vi værne om. Derfor sender jeg sammen med Enhedslisten en stor pose penge i arbejde, så vi også i fremtiden kan få glæde af disse historiske dyr, siger fødevareminister Dan Jørgensen i en meddelelse fra Fødevareministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De gamle danske husdyrsracer har ikke kun historisk betydning, men spiller også en rolle i fremtidens fødevareproduktion.

- Dyrene er en levende genbank, et grundstof, der kan blive til kvalitetsfødevarer i verdensklasse. Men dyrene smager ikke bare godt, deres robuste gener er også levende byggeklodser, der kan skabe sundere dyr, som har bedre dyrevelfærd. Alt sammen til glæde for økonomien, smagsløgene og ikke mindst dyrene, fortsætter fødevareminister Dan Jørgensen.

Pengene kommer fra regeringens politiske aftale med Enhedslisten fra sidste år og kommer nu ud at arbejde. Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, glæder sig over de mange nye projekter:

- De gamle danske husdyrracer skal spille en central rolle i fremtidens landbrug og fødevareforsyning. Med de nye projekter får vi lagt nogle vigtige spor ud, som skal styrke bevarelsen af de danske husdyrracer og sikre flere bestande, siger Enhedslistens fødevareordfører.

Konkrete projekter

Efter indstilling fra Det nye rådgivende bevaringsudvalg for danske husdyrgenetiske ressource har NaturErhvervstyrelsen netop bevilget støtte til en række nye projekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologisk Landforening får støtte til at konkretisere, hvordan de såkaldte biodiversitetsgårde, kaldet arkegårde, kan bruges i arbejdet med bevarelsen af gamle danske husdyr.

Dyrenes Beskyttelse skal i gang med et projekt, som skal bidrage til at øge den økonomiske rentabilitet ved hold af de bevaringsværdige oprindelige danske husdyrracer af svin, høns og gæs i små besætninger med høj dyrevelfærd.

Avlsforeningen Den Jydske Hest får støtte til at få tappet hingste med henblik på at lægge deres genmateriale i genbanken.

En oversigt over de godkendte projekter kan findes på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside.jf